maandag 28 december 2009

TC Tandje Bij sluit jaar af Theo van de Berg wint jaarklassement 2009 (copy bericht Thoolse Bode)

SINT-MAARTENSDIJK - Zaterdag reed Toerclub Tandje Bij de laatste clubrit van 2009. Sinds jaren is het traditie dat het jaar afgesloten wordt met de jaarlijkse uitreiking van de bekers voor de leden die de meeste clubkilometers hebben gereden.


De rit van deze zaterdag werd door slechts vijf leden verreden in verband met de koude weersomstandigheden. Door de gladheid hadden drie van de vijf gekozen voor de mountainbike, zo werd het risico op vallen tot een minimum beperkt. Na 55 km. kwam men aan in het clublokaal van de vereniging, café Smerdiek, waar de meeste andere leden aansloten. Hier werd na afloop van de wekelijkse rit door voorzitter Jacco Paauw stilgestaan bij het afgelopen jaar. Een jaar met enkele mindere ritten werd afgewisseld met een aantal hoogtepunten, zoals de Reuzen van Vlaanderen en de Reuzen van de Ardennen. Ook de grotere tochten dichter bij huis, zoals de jaarlijkse Dammentocht en de Haringvliet-tocht werden als zeer positief ervaren.


Theo-classic

Tandje Bij houdt al sinds jaar en dag bij wie de meeste clubkilometers rijdt. Dit jaar viel deze eer te beurt aan iemand die deze mijlpaal nog nooit had behaald, Theo van de Berg. Ondanks de afwezigheid van de Theo van de Berg-classic, een tocht door de geboortestreek van Theo, wist hij liefst 5241 km in clubverband mee te rijden. Hij verzuimde slecht een 500-tal kilometers. Goede tweede was de nummer 1 van 2008, Wim Poot met 5126 km, op de voet gevolgd door Kees Lindhoud met 4836 km. Ook degene die als niet-lid de meeste kilometers meerijdt als gast wordt beloond met een beker. Deze eer viel te beurt aan Gaby Havermans met 894 kilometers.

Vanaf eind januari zal Tandje Bij niet meer in de wit/oranje shirts over het eiland rijden, maar in de oude vertrouwde gele kleuren. Door een wisseling in de sponsor was het noodzakelijk een jaar eerder dan gepland nieuwe shirts aan te schaffen.

Op zaterdag 2 januari zal Tandje Bij de eerste clubrit van het nieuwe jaar rijden. Ook in het nieuwe jaar zijn gastrijders van harte welkom om mee te strijden om de bokaal van de beste gastrijder. Om 13.30 uur wordt elke zaterdag gestart vanuit het clublokaal aan de Markt in Sint-Maartensdijk. Ook in 2010 zullen een aantal langere ritten verreden worden. De leden kunnen in de loop van de winter stemmen op welke ritten zij willen gaan rijden in het nieuwe seizoen. Wellicht zal de winnaar van dit jaar beloond worden met de terugkeer van zijn ‘eigen’ rit.

Eindstand 2009: 1. Theo v.d. Berg, 5241 km; 2. Wim Poot, 5126 km; 3. Kees Lindhoud, 4836 km; 4. Mas Andriesse, 4714 km; 5. Ron v.d. Graaf, 4611 km; 6. Henk Westerlaken, 4073 km; 7. Léon Andriesse, 3781 km; 8. Adrie v.d. Ree, 3343 km; 9. Jacco Paauw, 2895 km; 10. Henry Potappel, 2893 km; 11. Hans Keur, 2028 km; 12. Hans Poot, 2020 km; 13. Leen van Driel, 1498 km; 14. René v.d. Houten, 1475 km; 15. Ad Kuzee, 1434 km; 16. Tineke Fopma, 691 km; 17, Martin Begthel, 435 km; 18. Kees v.d. Berge, 98 km; 19. Leander v.d. Berge, 70 km.

zondag 20 december 2009

Zingende banden in de sneeuw

Zie van de week de sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen. Leuk voor de kinderen, waardeloos voor mij. Gevaarlijk op de weg en de pest voor de sport. Als het hier nogal meevalt met de hoeveelheden, rijd ik vrijdag vanaf de Oesterdam maar eens door de polder. Dat valt tegen, glibberig met die platgereden sneeuw. Toch wil ik zaterdag eigenlijk wel in stijl eindigen. Je staat tenslotte niet voor niets hoog in klassement. Dan maar op de mountainbike. Even telefonisch contact met Kees en Adrie, die zijn ook wel bereid de bike op te starten.

Na enige hobbels in het e-mail verkeer en wat telefoontjes denk ik met drie man een ATB ritje te rijden. Dik ingepakt, buiten is het nog steeds -6 C, vertrek ik. Tot m'n verassing zijn Henrie en Ron op de racefiets aanwezig. Van Ron had ik zeker niet verwacht dat ie zich op glad ijs zou begeven. Het rondje wat ik in gedachten had maar aanpassen, dat kunnen ze op de racefiets wel vergeten. Over de gepekelde fietspaden naar Halsteren en vandaar, tegen m´n normale principe in, richting Steenbergen. Een slechter stuk met hier en daar wat sneeuwresten. Hoor dan ook al snel angstige kreten uit de achtergrond en suggesties om via Lepelstraat te rijden. Slecht idee, in deze omstandigheden moet je niet van de gepekelde hoofdwegen weg. Na Steenbergen richting de Heen zijn het weer mooie droge fietspaden. Tussen de besneeuwde bermen zingen de terreinbanden van Adrie's en mijn ATB over het asfalt. Klinkt mooi, maar duidelijk geen voordeel tegenover lichte racefietsen op een droge weg. Op de brug van Flupland willen Henrie en Ron dat voordeel uitbuiten, maar dat is Kees z'n eer te na. Hij trekt de registers nog eens open en laat niemand langs. Adrie en ik moeten intussen aardig afzien. Dat is heavy shit om op je terreinfiets zo'n tempo bij te benen. Op de Krabbenkreek even recupereren en dan doen we weer gewoon ons kopwerk. Na 55 km weer terug in Smerdiek, zware omstandigheden, maar toch een mooie rit om het seizoen mee te besluiten.

Het uitreiken van de prijzen is een succes. Drie tafels vol, zowat alle leden aanwezig en zelfs gastrijder Onno is present. Onder invloed van de Carolus stijgt de stemming bij sommigen naar een hoogtepunt. Kees is zeer vereerd met z´n beker en zelf ben ik er ook weer blij mee. Het is maar een plastic niemendalletje, maar het gaat om het symbool. Theo houdt z´n eigen cool, maar ik weet dat ie er zeer verguld mee is. Terecht, je hebt er tenslotte voor gefietst. Jacco memoreert nog wat hoogtepunten en die waren er zeker. De reuzen van Vlaanderen en de Géants des Ardennes waren prachtig. Voor mijzelf waren de Mont Ventoux en de bergen van de Drome erg de moeite waard. Natuurlijk niet te vergeten de kustmarathon als begeleider van Kees, een prachtige ervaring. Maar het mooiste gewoon wekelijks met je fietsvrienden weg voor een lekker ritje en gezellig babbeltje achteraf. Hopelijk wordt het volgend jaar weer zo goed

Seizoen afsluiting in stijl

Maar liefst 15 leden waren deze middag in café Smerdiek verzameld om de klassementbekers uitgereikt te zien worden.

Na het nodige e-mail verkeer en de nodige telefoontjes zelf maar besloten de fiets te laten voor wat die was, er zitten tenslotte geen winterbanden onder.
Kees, Wim en Adrie op de mountainbike en Ron en Henry op de smalle bandjes hebben het er toch maar op gewaagd en hebben zonder valpartijen 55km gereden.

Even na vieren door Marga in Smerdiek afgezet, waar de koffie inmiddels al vervangen was door voor de meesten alcohol houdende dranken waaronder het wereld beroemde
Gouden Carolus.

Zo rond vijf uur was het toch zover, een redelijk emotionele voorzitter ging over tot de prijsuitreiking met daarbij een kort seizoens overzicht.
Waar Wim en ik onze emoties redelijk onder controle hielden was Kees overweldigd door de beker die hij kreeg.
Na zo'n 30 foto's, waarvan blijkbaar de meesten mislukten werden de glazen weer rijkelijk gevuld en ook de nodige snacks ontbraken ook deze keer weer niet.
Na iedere nieuwe Carolus ging Kees zijn beker steeds mooier vinden en beloofde hij deze veilig mee naar huis te fietsen, waarbij ter bevestiging bijde armen weids omhoog gingen.

Inmiddels was de jaarlijkse loterij van de visclub ook weer in volle gang, waarbij de "speaker" met zijn platte humoristische zeeuws iedereen weer aan het lachen kreeg.
Het verkregen aantal lootjes na betaling varieerde nogal, waar de één voor 2 euro 6 lootjes kreeg, kreeg de ander voor 3 euro 5 lootjes, maar ook dat mocht de pret niet drukken, alleen betwijfel ik wel of alle contra lootjes van ons ook daadwerkelijk in de emmer met de te trekken lootjes terechtkwamen, we hadden wel heel weinig prijs.

Zo rond zes uur Marga maar eens gebeld, zodra Kees haar zag was hij om en besloot toch maar de fiets bij ons in de auto te doen.
Dat drank in de man hem tot rare gedachten kan brengen bleek al gauw, Kees moest en zou voorin naast Marga zitten en gaf haar ook nog eens een zoen bij het uitstappen, ben daarbij maar een stapje achteruit gegaan, want je weet nooit, voor het zelfde geld gaat die mij ook nog zoenen.

zaterdag 12 december 2009

Ouderwets gezellig

Voor het eerst dit jaar een beetje winterse temperaturen. Dat is beter als wind, regen en natte wegen. Ook weer eens een behoorlijk peloton van twaalf man. Broer hans is er weer en Tineke en Henri zijn terug uit de lappenmand.

Met een noordoosten wind vertrekken we over de Krabbenkreek en Philipsdam richting Goeree. Windkracht 4 bij deze temperatuur is echter heel wat anders als de voorgaande weken. De chill factor speelt een behoorlijke rol. Hoor dan ook volop geluiden over een "dikke wind". Dat merkt Mas op de Krabbenkreek, als hij probeert mee te draaien aan kop. Dan blijkt dat deze wind pal tegen veel vermogen vraagt. Helaas voor Mas dat is teveel van het goede en hij blijft verder achter samen met vier anderen. Theo draait wel mee aan kop, dus met zeven man kan het werk nog aardig worden verdeeld. Goeree is zoals gewoonlijk weer goed berijdbaar. Met de eerste 40 km voornamelijk tegen is het wel behoorlijk werken, maar dat is weer goede training. Hans draait ook nog een stukje mee aan kop, maar voelt al snel dat de spieren na een paar weken afwezigheid niet echt soepel zijn. Op de Krammersluis rijd ik met Kees in een strak tempo omhoog en iedereen laat lopen. Achter ons is de groep volledig versplinterd. Schijnbaar heeft de rit toch het nodige gevergd. Na de sluis is Ron behoorlijk streng, daardoor wordt het tempo even gematigd. Genoeg om iedereen even een hapje lucht te geven. Dan lekker met zij- en meewind het tempo weer op beschaafde wijze omhoog. Iedereen kan goed volgen, zodat we redelijk compleet in Smerdiek aan komen.

Als ik in café Smerdiek een warme chocomel met slagroom bestel wordt er even lacherig gedaan. Even later staan er echter zes chocomels op tafel, dus dat was niet zo'n slecht idee. Het duurt niet lang of we zitten weer volop te leuteren en het is weer ouderwets gezellig. Hoor zelfs nog positieve geluiden over het tempo, dus dat zat ook wel goed. Volgende week de afsluiting en prijsuitreiking, hopelijk goed weer. Zal wel een kort ritje worden, dus dan kunnen we nog eens lekker knallen.

zaterdag 5 december 2009

Het heerlijk middagje is gekomen

Vanmiddag voor ons ook een surprise. Na een hele week regen en met regen op komst in de avond is het precies op ons fietsmiddagje droog. Zeven man is niet bijster veel, maar gezien de omstandigheden ook niet al te slecht. In het begin nog een paar spatjes, dat is echter zo over. De temperatuur is ook niet slecht en de wind is ook niet zo krachtig als verwacht. Kortom we hebben gewoon een mazzeltje.

Mas zet de route uit en via Tholen gaan we naar de brug van Vossemeer. Prima uitgekiend, want we hebben de wind zowat constant gunstig. Met een rugwindje rijden we het eiland af en iedereen draait nog lekker mee aan kop. Na de brug als het harder werken wordt blijven Mas, die het tempo niet wil vertragen, en Theo, die het, na achteraf blijkt, te hard vindt gaan, achteraan rijden. Zit ondertussen al lekker onder de modderspetters, van kou echter geen last. Wel van het opgesloten gevoel dat ik altijd krijg van de meerdere lagen kleren in de winter. Met vijf man werken we tot aan de Schansbaan lekker samen aan kop. Jacco draait daar naar huis, het heerlijke avondje vindt voor Jacco al in de middag plaats en zoon Bram staat al weken onder hoogspanning, dat belooft dus het nodige plezier. Bij Molenheide loopt m'n voorband langzaam af, steentje in de band. Verwisselen volgens de regels van de kunst. Shit m'n nieuwe binnenband is ook lek. Donderse Hopmans, heeft dit geintje eerder gehad met goedkope Prorace banden is dit nu ook weer zo met de Vredsteins? Gelukkig het 2e exemplaar doet het. Onderweg naar de Oesterdam vegen we Hans van Dijke op, die aansluit. Wonderbaarlijk dat die man nog knieën over heeft als je met zulke zware versnellingen rijdt. Op de Oesterdam gaat met een rugwind het tempo omhoog. Iedereen gaat nog lekker mee. Bij de Speelmanplaten als we ongunstiger op de wind draaien lossen Theo en Mas. Als ik overneem en Kees het ziet, laat ie zich gelijk zakken om de helpende hand toe te steken. Dat had ik niet verwacht, Kees z'n grootste passie is hard over de dam te rijden. Even laat ik het tempo zakken om te kijken wat er gebeurt, dan gaat de snelheid weer omhoog. Gastrijder Onno Lindhout en Hans van Dijke vinden deze tempowisseling niet lekker en waaien er nu ook af. Dat is vreemd, samen met Ron rijd ik naar de sluis, nog niet eerder voorgekomen in de club. Op het eiland komen we weer samen en na wat geroep wordt het tempo weer genormaliseerd. We komen droog en redelijk warm na 81 km weer aan in Smerdiek, voor mij een lekker ritje. Goed traject van Mas weinig vuiligheid gezien.

In het café blijkt dat Theo het geen lekker ritje vond, in zijn visie ging het veel te hard voor de wintermaanden. Voor de wintermaanden houdt ie het verder voor gezien en er valt niet over te praten. Jammer,de laatste weken is er nogal commotie, maar vanmiddag leek het prima te gaan. Nou ja, z'n kampioenschap komt naar het lijkt niet in gevaar en de volgende weken zien we wel weer.

zondag 29 november 2009

en weer niet

Theo stuurt een mailtje, "mooi weer, ik ga". Jacco zit ook al te trappelen. Kleed me om, maar zie duistere luchten naderen. Even later klettert de regen wederom omlaag. Kees belt nog even om poolshoogte te nemen. Jammer, dit is geen doen. Theo afgebeld, maar die zag de bui zelf ook al hangen.

Na wat e-mail verkeer en een telefoontje van Theo na vieren naar café Smerdiek. Kees, Ron, Theo, Mas en Adrie zijn er ook. Toch nog even gezellig nababbelen over de niet verreden rit, fiets gebeurtenissen en gewoon de normale gezellige kul. Niet verkeerd dat we zelfs als er niet gefietst wordt nog naar de stamkroeg komen voor de gezelligheid. Zelfs Mas is tegen z'n gewoonte in aanwezig om een pilsje te drinken en mee te debatteren.

Zondagmorgen ga ik ook niet mountainbiken, hoewel het één van m'n favoriete ritjes is. Om met Ron z'n woorden te spreken, ik heb geen badpak. De conditie heeft wel zwaar te lijden onder de weersomstandigheden de laatste weken. Nou ja, volgende week beter.

zondag 22 november 2009

Mooie najaarsritjes

De weergoden hebben besloten om weer eens mee te werken. Hoge temperatuur, een zonnetje en eindelijk wat minder wind. Acht man is eigenlijk niet zoveel voor deze omstandigheden, maar genoeg voor een lekker ritje. Later blijkt dat broer Hans ook nog mee wou, maar te laat arriveerde en ons niet meer wist te achterhalen.

Voor de afwisseling vertrekken we een keer over St. Annaland. Vind het prima. Het is al weer drie weken geleden dat ik op de racefiets zat en ik heb er weer zin in. Ben nog wel een keertje wezen lopen met Henk en heb nog op de ergotrainer gezeten, maar kilometers vreten op de weg is toch het echte werk. Er is goed door de wind heen te rijden en iedereen draait lekker mee. Na de brug van Vossemeer gaan we richting Steenbergen, zodat Jacco nog even naar z'n kerkje kan zwaaien. Na de Wouwse Plantage komt de vraag of we terugdraaien door het bos of nog even doorgaan richting Huijbergen en Oesterdam, want dan komen we dik boven de 80 km. Rechtdoor dus, wat gaat er nou boven een Oesterdammetje met rugwind. Op de dam draaien de sterkste mannen naar kop. Kan nog meedraaien, dat is meer dan ik verwachtte. We rijden wel door, maar fatsoenlijk, zodat de groep lang bij elkaar kan blijven. Vanaf de Speelmanplaten nog wat spielerij, Kees en Theo gaan weer lekker te keer. Henk en ik blijven goed in het spoor, dat lopen is zeker nog beter als ik dacht. We komen weer snel samen en in een stevig maar lekker tempo rijden we huiswaarts. Bij Poortvliet zien we een vertrouwd figuur, Leen gaat weer tekeer als een beest op z'n step. Als Ron vanaf Scherpenisse wil uitrijden, gaan wij gewoontetrouw nog even lekker sprinten, want een vos verliest wel z'n haren, maar niet z'n streken. In de Sportlaan zien we een vertrouwd shirt, Hans die alleen een rondje heeft gedaan. Met Kees sprint ik er nog naar toe en dan op voor een pilsje, dat was weer een lekker ritje.

Zondagmorgen naar Woensdrecht voor een rondje ATB, prachtig parcours, maar door de regen is het er niet gemakkelijker op geworden. Zie heel wat mensen onstuimig vertrekken, maar ook heel wat figuren onderweg in elkaar stuiken. Valt me op dat er ook behoorlijk wat rijders onderweg afslaan het 25 km traject op. Het is niet alleen modder, ook zand, veel klimmen, technische stukken en wat gevaarlijke punten maken het een zware, maar mooie tocht. Ben blij dat ik niet al te snel ben vertrokken. Als ik denk dat we er zowat zijn worden we weer een bos in gestuurd waar de ene op de andere klim volgt. Voor me zie ik een aantal mensen in de zanderige klim letterlijk omvallen van ellende. Op m'n kleine bladje weet ik me er langs te wurmen. Eindelijk terug op asfalt. Drommels die boeven, ze leiden ons helemaal rond Hoogerheide. Langs de snelweg richting Woensdrecht is het pal tegen. De wind is aangetrokken tot rond de zeven, hier rijden dan ook de nodige lijken rond. Nog even op de tanden bijten, dan zit ik weer tussen de bebouwing. Niet verbazingwekkend dat het rondje van 45 km in het echt 50 km is en dat is ook wel te voelen aan de benen. Maar niet zeuren, het was de moeite waard.

zondag 1 november 2009

Mijn grote vriend de wind

't Is niet vervuilend 't is gezond
Overal rij ik met mijn fietske rond
Door weer en wind gereden
Blijf ik fit in lijf en leden

Westenwind mijn westenwind
Zelfs richting Bru ben je nog mijn vrind
Op de Krammersluis stond je ook al tegen
Maar boven aangekomen gauw vergeven

Soms wind tegen
Dan is 't alles geven
Met de wind in de rug
Zo weer heen en zo weer terug

Met een vaste tred
In 't juiste verzet
Kilometers malen
Rondgedraaid die pedalen!

Met regen is het even balen
Ik vraag me af of ik 't wel zal halen
Met de warmte van de zon is 't fijn
Rustig kijken naar 't landschap in volle zonneschijn...

't Fietske brengt me overal
Waar ik wezen moet
Fietsen, fietsen, fietsen maar
Fietsen, 't doet je goed...

zaterdag 31 oktober 2009

Wie heeft de grootste?

Vandaag vertrekken we voor een rondje Schouwen met tien man. Een zuidenwind betekent op de heenweg rugwind op de dammen. Het weerbericht klopt, fris en een stevige wind die op de dammen goed aanwezig is. Als Henri op de heenweg te hard gaat, zo'n 34,5 km/u wordt ie vermanend toegesproken door Theo. Is dit de lont in het kruitvat? Weet het niet. Als op Schouwen het toch stevige tempo van 31 tot 32 km/u tegen wind opgeschroefd wordt richting 34/35 km/u, lijkt het erop dat de heren een typisch manlijke spelletje aan het spelen zijn, "wie heeft de grootste?" Of is dit anderen een lesje leren? Als je een vent bent moet je zo hard rijden tegen de wind. Ik besluit dat ik vandaag een kleintje heb. Met deze gekkigheid doe ik niet mee. Ik sluit lekker achteraan.

Vijf man rijden nu nog op kop de andere vijf doen niet meer mee. Iets verder op Schouwen rijden de heren ook elkaar kapot en moet Mas ingrijpen, wat tot verongelijkte gezichten leidt. Op de brug wordt er nog even doorgereden. Leon heeft de pijp al aan Maarten gegeven. Rij zelf rustig mee in het staartje en wordt zowat nog van het fietspad gereden door Keurtje, die op z'n befaamde wijze op de pedalen gaat staan en z'n fiets opzij en naar achter trekt. Na de sluis zijn de resultaten van het gejaag duidelijk. Leon niet meer te zien aan kop, Henk aan het einde van z'n Latijn en Keurtje zit ook niet meer fris. Was het eigenlijk niet van plan, maar ga toch maar weer meedraaien aan kop. Theo en Kees blijven doordenderen. Op de Engelaarsdijk heeft Keurtje z'n ballen ook afgedraaid. Terug in café Smerdiek ligt het gemiddelde ruim boven de 32 km/u, maar of dat het nou wel waard was?

In café Smerdiek nog even een praatje over de nieuwe kleren. We mogen onze voorkeur toch nog uitspreken. Gelukkig de democratie krijgt nog een kans. Anders was het slecht gesteld geweest in ons clubje.

zondag 25 oktober 2009

Beetje smerig

Eerst een mailtje van Mas,wie gaat er?, dan een mailtje van Theo, eigenlijk geen zin, maar wil een afspraak dat er dan niemand gaat, zelf had ik eigenlijk wel uitgekeken naar het zaterdagmiddagritje. Gelukkig Kees heeft ook zin en zoals vaak bij minder weer is Henri ook van de partij. Verwacht niet meer als 4 tot 5 man, maar er komen 10 man opdagen voor een waarschijnlijk smerig ritje.

Heen over de Oesterdam vol tegen, drie man gaan naar achter. Gastrijder Onno is echter een uitstekende nieuwe kopman. Zie intussen al lekker zwart, achter Strijen zat ik lekker in het moddersproeisel. Achter Waarde moeten we terug de polder in omdat de dijkwerkzaamheden nog niet klaar zijn en krijgt iedereen de nodige modder rond de oren. Met de regen valt het echter reuze mee, het blijft nagenoeg droog. Hans rijdt nog lek, dus gelijk een plaspauze. Oesterdam terug is nu volle meewind. Als Kees het tempo boven de 39 km brengt, breekt de groep. Met 5 man aan kop en Theo in de staart gaat het tempo nog wat verder omhoog. Na het tweede hek glipt Kees ertussenuit. Voor de Speelmanplaten met zijwind mee neem ik over van Adrie en voer het tempo op (sorry Adrie). Het gaatje naar Kees wordt kleiner, maar de drie man achter me zijn niet van plan over te nemen en laten me doorploeteren tot aan de bocht voor de sluis. Dan sprinten alsnog enige dapperen het gaatje naar Kees dicht. Terug in café Smerdiek zien we allen meer als een beetje smerig. Ben toch blij dat ik geweest ben, het was de moeite waard.

Zondagmorgen nog een ritje in België. Mis Adrie om me in het gareel te houden. Ga een beetje te hard en als ik op de hei door het zand een alternatief stukje aan de zijkant probeer, rij ik in een diepe kuil en vlieg over het stuur, waarna m'n lichtgewicht fietsje op m'n rug land. Maar goed dat ik zo weinig verstand heb, anders had ik er misschien nog over nagedacht dat dat eigenlijk best wel zeer deed. Gauw weer in het zadel en doorcrossen. Beetje veel zand en later modder voor een niet zo technische rijder als mij. Maar de spieren willen wel, dus kan het tempo redelijk op peil houden. Na afloop geen brokken te ontdekken, alleen een beetje beurse ribben, dus dat valt weer mee. Volgende week maar een beetje voorzichtiger zijn.

zondag 18 oktober 2009

Koud hé

Doe zaterdag m'n driekwart broekje maar aan, want met 11C is het niet warm. Onno staat helemaal in zomertenue en dat is duidelijk niet genoeg. Er wordt gelijk behoorlijk doorgereden. Noordenwind is op de dammen heen tegen. Voel al snel dat de benen niet echt willen, alsof je door dikke stroop rijdt. Niet zeuren, zolang het gaat doe ik m'n werk. Hoor dat het bij Ron ook niet echt lekker loopt. Aan het eind van de Krammer hagelstenen.Tot m'n verbazing zijn Onno en ik de enige met een regenjas. Als de mannen al gedraaid zijn en weer rijden neem ik de tijd om het aan te trekken, want ook boven Goeree zie ik in de verte donkere wolken. Inderdaad komt er even later een behoorlijk koude regen omlaag. Op de terugweg roept Theo als ik aan kop een dijk omhoog rij "linksaf het fietspad op". Wil al afslaan, maar denk al, dat is gevaarlijk met al dat grind de dijk af rijden. Theo stuurt me nog net op tijd de goede kant op. Bij de beklimming van de Krammer maakt Gaby voor me een forse slinger als Ron een uitwijkmanouvre maakt. Denk dat ik gegarandeerd tegen het asfalt ga. Met een reflex weet ik op miracleuze wijze te ontkomen. Is een moeizaam ritje voor me geweest, maar voor Ron nog meer, want die heeft behoorlijk last van z'n rug gekregen.

Zondag het eerste mountainbike ritje. Het gras ziet wit maar in de Wouwse Plantage is het wel droog. Samen met Adrie begin ik eraan. Een prachtig ritje, zowat alles door het bos van Bergen over redelijk harde paden. Ook volop variatie, brede paden, zand, klimmetjes, single-tracks, één van de mooiste tochten van het seizoen. We blijven lang bij elkaar en draaien een lekker tempo. Rijdt zelf op één van de modernste fietsen, een exemplaar met zelf denkende derailleur. Regelmatig schakelt ie over zonder enige inbreng van mijn kant. Na 26 km laat Adrie zich wat uitzakken, want de bovenbenen lopen vol. In het bos kan je niet even wegkruipen in een waaier, dus eigen tempo kiezen is altijd verstandig. Rij zelf achter een Bergse bosneger die een goed tempo aanhoudt. Altijd gemakkelijk zo'n gids voor je, hoef je wat minder op de bordjes te letten. Na 47 km weer terug bij café Reebok, Adrie komt niet veel later ook binnen, hij had z'n ritme weer teruggevonden. Jammer dat ie straks zo weinig mee kan door het werk, het was wel leuk zo.

Gedwongen door hagelstenen

Zoals de laatste weken al het geval is kwam de wind vandaag weer uit NW.
Bij de start gingen er alweer stemmen op om toch maar weer Flakkee te pakken, nog even geopperd om richting Waarde te rijden, maar ja dat zijn alleen maar polderwegen, maar polderwegen plus regen en oogsttijd is geen goede fietscombinatie.
Inmiddels was Mas van de pot gekomen, hij en zoon Léon opperden richting Zierikzee, qua wind een redelijk goede hoek dus vol goede moed op pad.

Er was voor het vertrek een redelijke verbazing aangaande gastrijder Onno Lindhout die in volledige korte outfit aan de start stond terwijl de weersvoorspellingen nog het nodige onheil in petto hadden.

Het tempo lag in begin redelijk op zo'n 33 a 34p/u, dus kon Onno rustig warm worden, op de Krabbekreek gebruikten Mas en Rene eindelijk hun verstand en sloegen hun kop beurten over om achterin in de luwte te blijven.
Op Krammersluis konden ze hierdoor ook redelijk volgen, zelfs naar beneden toe moest er nog flink doorgetrapt worden tegen de aanwakkerende wind in, deze straffe wind werd veroorzaakt door een fikse hagelbui die we dan ook op onze benen kregen.
Kijkend richting Bruinisse was de lucht onheilspellend donker en het vooruitzicht om daar in terecht te komen was te veel van het goede.
Gelukkig kneep Kees die op kop reed in de remmen en was de animo groot om te keren.
Terugdraaiend leek de lucht boven Flakkee redelijk schoon, waarop Mas mij vroeg om ons over Flakkee te loodsen.
Léon die met een tandontsteking fietste en daar behoorlijk last van had hield het voor gezien en ging richting huis.

Op Flakkee richting Oude-Tonge met de bedoeling het fietspad richting Sommelsdijk te volgen.
Maar ook op Flakkee een bui, gelukkig zonder hagel deze keer, maar wel koud genoeg.
In Nieuwe-Tonge even bij een benzinepomp gestopt voor overleg, dit werd mij niet echt in dank afgenomen, want stilstaan is niet bevordelijk voor de spieren als je nat bent, maar ik wilde wel weten wat te doen, besloten werd dat ik maar wat lusjes op moest zoeken.
Deze lusjes waren makkelijk te vinden, een stuk voor de wind richting Herkingen en terug richting Dirksland, halverwege het fietspad weer richting Nieuwe-Tonge.
Om toch nog een verrassing in te bouwen had ik een leuk alternatief in gedachten.
In Battenoord op de dijk rechtsaf het haven platteau op, waar ik aangaf beneden linksaf het fietspad op te draaien, Wim Poot die op kop reed was zo verbijsterd dat hij de schuine dijk af wilde rijden, gelukkig kon dat met de nodige hilariteit voorkomen worden.
Dus via het buitendijkse fietspad langs de Grevelingen de Krammersluis op, die door Kees op een heel sociale snelheid werd gehouden, alleen kon Henk zich niet inhouden en moest ook nog even kop rijden waarbij het tempo onvermijdelijk omhoog ging, Kees vind het maar niks als er iemand anders op kop rijdt op de sluis en wrong zich er weer tussen, hierdoor was Henk heel even uit balans, waardoor ik ook opzij moest, hierbij schoot mijn voet uit het pedaal, wat weer een reactie in de groep daarachter gaf en één en ander maar net goed ging.

Op het fietspad bij Smerdiek ging het tempo nog even goed omhoog, Wim en ik zaten achteraan met Mas en Rene voor ons, geen ideale situatie om daar voorbij te gaan, dus redelijk rustig de 79km uitgereden.

In café Smerdiek zat de stemming er al weer snel in, Mas 63 jaar geworden dus daar moest op gedronken worden, er werd ook weer over de nieuwe shirts gesproken, Ron gaf aan namens zijn bedrijf SAMA ook een bijdrage te willen leveren, Onno inmiddels weer opgewarmd, gaan we warm houden om lid te worden.

Jammer genoeg ook minder goed nieuws, gastvrouw Diana moest de keuze maken te stoppen met het café vanwege fysieke problemen, maar zij wilt dit op een positieve manier doen waarbij de fietsclub ook is uitgenodigd (details volgen).

zaterdag 17 oktober 2009

Vandaag geen Flakkee denk ik

Waarom niet?

Vorige week al met de club daar geweest en donderdag in mijn uppie.

Donderdagmorgen de fiets in de auto en naar mijn werk op Shell Pernis gereden, vervoer terug voor de auto was al geregeld, makkelijk als er iemand in het zelfde dorp woont.

Vooraf geprobeerd op google maps de goede route op Voorne-Putte richting Flakkee te vinden, de keuze was via Spijkenisse of Rozenburg, na overleg de route via Spijkenisse genomen.
Vanaf Shell direct de Botlek brug over richting de brug over het Hartelkanaal, hier langs het water richting het Brielse meer, om Geervliet heen langs de Groenekruisweg naar het Voorns kanaal, inmiddels kwamen de bordjes met Goedereede in beeld dus ik was op het juiste pad, over het fietspad het kanaal volgend richting Hellevoetsluis een kleine tegenvaller, de weg richting de N57 is voor fietsers afgesloten dus verplicht door Hellevoetsluis, op zich viel dit niet tegen, een breed fietspad en voorrang op al het kruisend verkeer, éénmaal Hellevoet uit op bekend terrein langs het villadorp Romana uitkomend op de Tandje-Bij route.
Vanaf de Haringvlietdam eindelijk de wind een beetje mee, op Voorne eigenlijk constant tegen gehad.
Over de dam niet richting Stellendam maar rechtsaf naar Goedereede waar ik het alom bekende dorpje Havenhoofd passeerde om weer op de weg richting Stellendam terug te komen, dit stuk hebben we enkele weken geleden met Tandje-Bij ook gereden.
Inmiddels ruim 40km op de teller, maar vanaf hier de wind redelijk mee dus het tempo opgevoerd naar de 38km/pu, dit vol gehouden tot aan de Hollaereweg, maar hier kwam de wind gemeen uit het NW, dus de benen ontploften zowat, maar ja bijna thuis dus niet zeuren.
Na 2uur 20 minuten en 76km weer thuis 32,6 gemmiddeld, dus zo tevreden dat dit voor herhaling vatbaar is.

zaterdag 10 oktober 2009

Niet slecht voor een herfstmiddag

De buien zijn nog niet uit de lucht en de wind wakkert aan. Temperatuur valt mee, dus in tegenstelling tot de meeste gewoon in de korte broek. Verwacht wat afzeggingen, maar niks, dertien man aan de start, waaronder Marlon van de Bidon. Mee- en zijwind heen. Henri en René jagen elkaar op de Krabbenkreek op? Die 34 km met zijwind is voor René duidelijk te veel. Bij de Krammer zakt ie vet door het ijs. Daar herstel je ook niet zo snel meer van.

Rondje Goeree is prima voor het najaar, alleen die twee smalle fietspadjes mogen er van mij wel uit. Draaien een lekker tempo, maar moeten de benen nogal eens stil houden voor René. Dat is een lesje voor de volgende keer. Terug de Krammer op nu eens een ander scenario. Groep blijft lang bij elkaar en het tempo wordt steeds meer opgevoerd. Theo gaat er tegen het eind nog eens aan sleuren. Dan komt onze sluwe Cobra van achter uit er overheen gedenderd. Slaat even een gaatje. Met Kees en Henk zet ik de achtervolging in. Als we met 50km/u de cobra in z'n staart bijten zakt ie volledig gedesillusioneerd in elkaar. Volop leedvermaak bij het trio "oude"mannen. Kees spreekt de Cobra nog even goede moed in. Met nog vier jaar goed trainen houdt ie ons wel bij. Op weg naar huis een lekker tempo, zowat iedereen draait nog mee. Niet slecht voor een herfstmiddag.Theo trekt het laatste stukje nog even door. Ron denkt bekijk het en gaat er niet meer naast. Einde wisselen dus. Kees en moi nemen nog even over, waarna Jacco denkt er nog even tussenuit te piepen. Niet dus, met vijf man komen we aan.

Theo is jarig geweest, had 'm al gefeliciteerd, inside information hé. Had Theo helaas ook, jammer nou ie dat weer zo schandelijk ventileert aan onze stamtafel. Maar goed dat ik zo relaxed ben. Het appeltaartje waar Marga een avondje voor heeft staan zweten smaakt ieder geval prima. By the way, onze Theo werd reeds 54 jaar. Nou maar weer eens afwachten hoe het volgende week is, want in het najaar valt er weinig te plannen.

woensdag 7 oktober 2009

Winderige afsluiting

Traditiegetrouw werd afgelopen zondag 4 oktober het seizoen van TC de Bidon afgesloten met een precisietijdrit. De route was net als vorig jaar uitgezet door Theo die ook de tijdwaarneming verzorgde middels een zelf in elkaar geknutseld programmaatje op de laptop.
Theo had de route geheel uitgepijld en als extra werd aan iedereen ook nog een routebeschrijving meegegeven. Na de startvolgorde te hebben bepaald en het te rijden gemiddelde te hebben doorgegeven werd er als eerste gestart door Hans Visser, hij moest tenslotte ook de koffie en broodjes nog verzorgen. Om de twee minuten werden de 12 leden weggestuurd richtingde eerste dijk, en hoewel de wind minder was als de zaterdag ervoor was het met zeker kracht 5 ook werken.
Werd zelf als 7e op pad gestuurd met voor mij Peter die ik naar ik dacht wel in kon halen met zijn 28 km waar ik 29 km had opgegeven. In de buurt van Sint Annaland werd ik ingehaald door Wim, moest ook wel want hij moest 32p/u rijden. Het laatste stuk was het buitendijkse fietspad vanaf de Bergse Diepsluis langs de Oosterschelde waar gelukkig ook wat in de luwte kon worden gereden en men niet altijd vol tegen had. Had ook nog pech vlakbij camping de Striene met een lekke achterband, bandje gewisseld echter weer wat onhandig geklungel met de CO2 patroon waar de helft mis ging en toch de pomp weer gebruikt moest worden, daarna noch 2 keer gestopt om wat lucht erin te krijgen. Laatste stuk bij de Zeester had ik het eigenlijk wel gehad maar moest doorbijten met de finish in zicht. Met één druk op de knop kon Theo me al vertellen dat ik 12 minuten te langzaam was, mede door die lekke band, was geen schande want van de 12 hadden er liefst 9 te langzaam gereden waarbij het vorige jaren meest andersom was. Uiteindelijk bleek Peter van de Ree zijn opgegeven snelheid van 28 km het dichtst benaderd te hebben met een verschil van 27 sec te langzaam.Jan Opree werd clubkampioen met de meest gereden kilometers van 2009.

zondag 4 oktober 2009

Winderig ritje

Vrijdagmiddag rond de middag verschijnt er een e-mailtje met de mededeling dat de laatste Gasunie fietstocht in verband met het voorspelde weer twee weken uitgesteld wordt. Jammer, ik had wel zin in een ritje in de buurt van de Holterberg. Ook wel begrijpelijk, de vorige keer eindigde de laatste rit in soortgelijk weer met twee ziekenhuisklanten en nog twee licht geblesseerden. Het bestuur moest zich in allerlei bochten wringen om hiervoor een TRA te schrijven.

Dus richting Smerdiek getogen, tegen de wind in, om hier net voor half twee aan te komen. Mas had niet op mijn komst gerekend en al een rondje Bergen op Zoom in gedachten, prima, als we de wind maar een beetje kunnen ontwijken. Dus vandaag een keer niet naar Goeree of Zuid-Beveland, maar gewoon naar ons mooie Brabant.

De opkomst was goed te noemen met 10 leden. Ook Tineke was weer van de partij na een lange afwezigheid. Léon pikte ook nog aan bij Scherpenisse, mooi dan kan die ook nog wat kopwerk verrichten. Direct 'van de wind', wat betekende dat Henry er aan gaat sleuren, tot ongenoegen van Ron en Theo. Via de Thoolse brug het eiland af, door Halsteren naar de Schansbaan en vervolgens naar Heerle. Ondanks de vele beukenootjes op de weg gelukkig geen valpartijen. Daarna richting de Wouwse Plantage, waar genoten werd van de bossen. Voor straf werd Henry een paar kilometer niet gewisseld van kop, helaas was zijn buurman hiervan medeslachtoffer. Richting Huybergen kwamen enkele heren achterin "op de kant" te zitten, zodat gewacht moest worden. Verder via Hoogerheide, henry is gewend hier het roer van Jacco over te nemen, maar routeplanner Mas had een andere weg in gedachten in de richting van de Rijzende weg. Helaas werd deze overgeslagen onder het mom dat het nog zwaar genoeg zou worden.

Op de Oesterdam reed Theo weg, waarschijnlijk uit een soort van frustratie. Vervolgens dacht ik het spel op de wagen te krijgen door naar hem toe te rijden, doch niemand volgde. Samen met Theo richting de Speelmansplaten, het wisselen was bijna onmogelijk, zodra we uit elkaars schaduw kwamen, kreeg je een klap van de wind. Beter dus om Theo maar te laten gaan en op eigen tempo verder. Vlak voor de sluis deed Henk nog een poging me in te halen. Dat gaan we dus niet laten gebeuren. Na een paar minuten wachten op de rest netjes en vooral sociaal teruggereden naar het Cafe, waar we het bier goed hebben laten smaken.

Prestatie van formaat

Deze zaterdag sla ik het clubrondje een keer over. Ga Kees aanmoedigen en begeleiden op de mountainbike bij de Zeeuwse kustmarathon en heb er zin an. Nog even haasten op de heenweg. Kees z'n loopmaatje wordt onverwacht ziek en Kees belt of ie mee kan rijden. Even de drukte bij Burgh-Haamstede in om Kees te droppen bij de start en dan als een speer naar de finish in Zoutelande, waar ik de auto wil achterlaten. Rugzak op de schouders en vliegensvlug richting Neeltje Jans, toch zo'n dertig kilometer verder.

Maar goed dat ik de wind mee heb, zo hard heb ik nog niet gereden op m'n ATB. Ben nog net op tijd. Gauw de fietsschoenen verwisselen voor de hardloopexemplaren en Kees z'n sportdrankje pakken. Paar minuten later komt de kopgroep er al aan. Kees z'n groep zit er niet eens zo ver achter. Even een stukje meerennen om het flesje te overhandigen en Kees is er weer klaar voor. Wat een pokkenweer op de stormvloed, wind vol tegen en regen, doe gauw m'n regenjasje aan. Bij de sluizen stop ik weer om even aan te moedigen. Zie een bekende gestalte met grijze baard. Leen is er ook en we maken nog even een kort praatje. Lopers begeleiden/uit de wind houden mag niet, met het risico van tijdstraf, dus ga elke keer een stukje vooruit om dan te stoppen. Zoals een goede fietser betaamt is Kees slim en kiest goed positie in z'n groep. Zie ondanks de omstandigheden toch nog mensen die alleen of met z'n tweeën lopen. Die zie ik later stuk voor stuk sterven. Op de Veerse dam moet ik vol door buffelen tegen de wind om achter Vrouwenpolder op tijd bij de strandopgang te staan. Gauw de fiets tegen een hek, rennend over het duin naar boven, onder het geluid van de hoempa-pa band, het strand op. Jeetje dat is rul zand en dan die wind nog, serieus beestenwerk. Net op tijd, daar komt onze kanjer al. Z'n groep is versplinterd en Kees loopt zowat alleen. Even meeploeteren in het zand en het 2e flesje is afgeleverd. Nou wordt het echt opschieten, terug het duin over naar de fiets. Ben hier niet goed bekend en rij verkeerd, terug naar de weg en opnieuw richting Oost-Kapelle. Dat is echt volle bak tegen de wind. Heb nog net genoeg tijd over om een boterhammetje te eten, als Kees al weer aankomt. Hij schuift steeds meer naar voren. Volgende stop is Domburg. Als ik wegrij hoor ik een ATB achter me die aanpikt. Als ze begint te praten merk ik pas dat het Jacqueline van Os is die met haar man meerijdt. Vindt het niet erg als ze in m'n wiel kan aanpikken, is me liefst maar uit Poortvliet met de fiets hier naar toe gereden. Bij Domburg tijd voor de 3e bevoorrading. Klein foutje, vergeet Kees te vertellen dat ik z'n energy-gel al heb opengemaakt, waardoor de helft in z'n baard beland. Bij West-Kapelle is het een ruime windkracht 8. Begeleidende fietsers en lopers hangen helemaal schuin om overeind te blijven. Mensen op een normale fiets geven de pijp aan Maarten, ze komen er niet tegen in. En daar komen dan ook nog eens allerlei beklimmingen en trappen bij. In zulke extreme omstandigheden komt Kees z'n sterke motor pas echt tot z'n recht, het is echt een superbikkel. Hij valt in tegenstelling tot vele anderen niet stil en rukt op naar voren. Nu nog naar de finish in Zoutelande waar ik me door het publiek heenwurm. Zie op m'n teller dat ik toch nog 65 km heb gefietst. Daar komt Kees in 3.41.27 is ie binnen. Als ik zeg dat ik denk dat ie bij de eerste 60 is wat verwondering. Vorig jaar nog in de negentig. Het blijkt te kloppen een 53e plaats (van de 830 finishers)en 5e in de 50+ categorie. Een mega-prestatie, Kees is dan ook zeer content denk ik zo.

Ga nog even langs café Smerdiek en hoor dat de mannen ook het nodige hebben meegemaakt met de wind. Valt me mee dat er in zulke omstandigheden zo'n groep is komen opdagen. Ben benieuwd of er nog een kleurrijk verslagje komt.

zaterdag 26 september 2009

Goeree

Een prachtige herfstdag met zeldzaam weinig wind. Elf man aan de start, dat mooie weer nodigt uit. Theo doet de route, een grote ronde Goeree, dat zit dus ook wel goed.

We vertrekken langs de veiling van Scherpenisse. Direct wordt er stevig doorgereden. Ron vreest het ergste en denkt dat het weer "zo'n"rondje wordt. Henri klaagt ook nog wat over de tempowisselingen bij het veranderen van de kopmensen. Het loopt allemaal nogal los. De mensen die niet kunnen meedraaien gaan op tijd naar achter en iedereen kan het goed bijhouden. Zie weer wat nieuwe wegen. Als we helemaal bij Goedereede aankomen vraag ik me af of we wel goed zitten. Zo ver zijn we nog niet geweest. Theo vraagt het zich zelf ook af. Hij kijkt naarstig uit naar een naamstraatbordje wat niet wil komen. We gaan maar links af en zowaar we zitten opeens weer goed. Terug weer over het buitendijkse fietspad. Rijdt lekker, jammer dat er zoveel grind vanaf het talud naar de linkerzijde van het fietspad is geschoven. Blijf maar achteraan in het midden uit de vuiligheid rijden. Even later is Keurtje lek. Z'n nog niet zo oude Michelin pro3 is tot op de canvas versleten. Een probleem waar meerdere mensen bij ons mee te maken hebben gekregen.

Op de Krammersluis een unicum. Onze lange cobra vanaf onderaf op kop. Dat is even wat anders als in het wiel pikken en erover heen demareren. Hij houdt even een stevig tempo aan. Halverwege als de vermoeidheid wat voelbaar wordt kijkt ie is achterom. Helaas niet alleen, of slechts een paar man aan z'n wiel. Dat valt tegen, het halve peloton hangt er nog aan. Gelijk geeft Leon er de brui aan. Ron zet even aan, maar even later komt Theo, die niet langer in training is, er al over heen. Op het laatst geef ik met Henk, die hier wel hard omhoog kan, nog even extra gas. Over de Philipsdam en Krabbenkreek wordt er net als de laatste weken weer stevig doorgereden. Ook op de Engelaarsdijk gaat het net als de vorige keer, in het laatste stuk weer vol aan. Ron laat zich foppen door een valse melding van Mas. Als het tempo omhoog gaat en Mas het moeilijk krijgt roept ie "rustig aan". Ron houdt gelijk de benen stil en iedereen, inclusief Mas, die probeert aan te sluiten bij de kop, rijdt hem voorbij. Zelf rij ik wel tempo, maar doe niet mee aan een eindsprint. Afspraak is dat we dat hier nog niet doen en eerder hebben we over zoiets ook al veel gezeik gehad. Vanaf de watertoren naar Smerdiek gaat het weer lekker los. Theo probeert bij het industrieterrein nog weg te poefen. Heb 'm echter al lang gezien en kan gemakkelijk aansluiten en wegsprinten. Terug zit Kees de stoelen in café Smerdiek al voor te verwarmen. Volgende week naar de kustmarathon Kees aanmoedigen, nog is even kijken hoe ik dat ga aanpakken.

donderdag 24 september 2009

Tandje Bij " De Musical "

woensdag 23 september 2009

Wintertraining

Zaterdag de allerlaatste lange rit. Dinsdag de laatste avondrit van de Bidon en binnenkort de afsluitende precisietijdrit. Duidelijk dus, het zomerseizoen zit erop, we gaan weer eens denken over de wintertraining. Zondag reeds begonnen. Een select gezelschap stond op de stoep bij Jac van Elshout. Door onze uitmuntende bochtentechniek en soepele tred vielen we al snel door de mand als zijnde een fietsclubje.

Nog geprobeerd de woensdagavond training wat te rekken. Links en rechts wat mensen uitgenodigd voor een ontspannend speedritje over de Oesterdam en terug. Helaas naast Henk en mij is alleen Adrie meegeweest om de beentjes lekker los te gooien. Het is duidelijk Henk is voor dit werk genetisch zeer geschikt. Was goed te doen, kwart over zes weg en iets na half acht weer terug. Nog volop licht, dus als het weer blijft meewerken volgende week nog een keertje. Als het dan echt donker wordt, dan zien we wel weer. Het oude fietsje maar weer op de Tacx, het zaterdagmiddagritje en misschien nog een beetje hardlopen. Voor de rest niet al teveel, want genetisch is bepaald dat ik in de winter een beetje moet rusten.

maandag 21 september 2009

Ondanks een valse start toch een goede MH2d gereden.

Nadat ik woensdagavond toch nog een startkaart geregeld had was ik er zaterdag helemaal klaar voor.

Na de perikelen bij de benzinepomp zoals door Wim al beschreven waren we zo rond 08.15uur op het weiland bij de start aangekomen waar er op het gemak de fietsen en onszelf startklaar gemaakt werden.

Bij de start aangekomen stonden vader en zoon Andriesse, Leen van Driel en Hans Keur ons reeds op te wachten.
Onze groep ging op jacht naar de startbewijzen, waarbij ik zelf telefonisch contact kreeg met de mensen die mijn kaart bij zich hadden, zij zouden zo rond negen uur bij de start zijn, ondanks mijn verzoek aan de rest om alvast te vertrekken bleven zij solidair wachten, maar het duurde wel erg lang, dus toch maar zonder mij vertrokken.

Om 09.10 had ik mijn startbewijs dus zo’n 20 minuten na de groep ik ook met goede moed op pad, maar na nog geen 50 meter een lekke voorband, (bijna niet gevloekt) na een paar minuten weer opnieuw op de fiets, na zo’n 3 km net boven op het eerste klimmetje weer lek (nu wel volop gevloekt) buitenband volledig van de velg en ja hoor een gat in het canvas aan de zijkant, was eigenlijk wel te verwachten, had tenslotte al zo’n 90 km op deze Schwalbe banden gereden, dit setje had ik van Adrie overgenomen, hij had ze als compensatie van de Schwalbe leverancier gekregen.
Daar sta je dan, van de kapotte binnenband met een steen een stuk afgesneden en in de buitenband gestopt, nieuwe binnenband er in en met minimale lucht er in terug naar de start locatie.
Hier een nieuwe buitenband en binnenbandjes gekocht en tegen 10:00uur weer opnieuw op pad, gelukkig was er voor de 165km een kort lusje ingepland zodat ik door het 120km parcours te volgen wat tijd kon goedmaken met eigenlijk in het hoofd de 165km maar te laten voor wat hij was en 120km te rijden, hierdoor ging ik eigenlijk harder rijden dan dat ik eerst van plan was.

Bij de eerste stop aangekomen stonden tot mijn verrassing Léon, Kees, Wim, Hans en Henk, die waren net zo verbaasd als ik, zij hadden tenslotte behoorlijk doorgereden, na mijn uitleg met zijn allen weer verder.

Net na de afdaling van de Froidbermont vond een kamikaze wesp het tijd om zijn einde tussen mijn ogen te vinden, kan je vertellen dat, dat echt pijn doet, maar erger was dat mijn oog langzaam aan dicht ging zitten en ook dat is irritant, zeker bij het dalen.

Hierna rechtsaf een noodbrug over richting de Cote de Hansez, een rare gewaarwording als je deze niet kent, eerst een korte steile klim, dan heel steil naar beneden en direct rechtsaf waar je bijna stilstaat om vervolgens direct in de 21% omhoog terecht te komen.


Een waar slachtveld hier, er liepen er meer dan dat er fietsten, gelukkig was er voldoende ruimte zodat ik wel fietsend boven kon komen, Hans Keur die mij op het eerste knikje ingehaald had moest er hier ook af, dat is dan wel een raar gezicht om iemand in een Tandje Bij shirt een helling op te zien lopen.
Maar Hans had de orde snel weer hersteld en op het 12% stuk ging hij er weer vandoor.

Na de nodige beklimmingen en afdalingen bij de tweede controle aangekomen waar het zo druk was dat er in de rij gestaan moest worden voor een natje en droogje, had hier absoluut geen zin in en tegen de jongens verteld dat ik door ging.
Dat was ook de laatste keer dat ik een Tandje Bij shirt gezien heb.

Onderweg regelmatig aangepikt bij groepjes die een mooi tempo reden, meestal werd ik op de klim weer ingehaald door echte klimgeiten welke ik in de afdalingen weer inhaalde en vervolgens weer met mee reed tot de volgende klim.


Vooraf werd de Wandre door Léon al gemeld als niet extreem zwaar, moet zeggen dat mij dit ook reuze meeviel, komt mede door de trainingen in de beklimmingen eerder dit jaar in Vlaanderen en de Ardennen, daar moest ik direct naar de 34-27 terwijl ik hier lang op de 34-21 kon blijven zitten.

Na de 22e helling in Dahlem ging het richting Richelle waar de Maas werd overgestoken, om deze vervolgens over een paar kilometer te volgen waar er ook nog een stuk kasseien genomen moest worden.
Na deze strook kwam de splitsing 120-165km in zicht, eigenlijk geen moment getwijfeld en de 165km gevolgd, daarna was het aantal fietsers op de weg duidelijk afgenomen, velen namen toch de afslag 120km.
Op de brug voor de Montagne de St Pierre werden we nog staande gehouden om een peloton renners te laten passeren, op de St Pierre hadden we geluk, het wegdek werd daar zojuist schoongemaakt en dat scheelde nogal wat gruis afkomstig van een steengroeve die we tijdens de afdaling passeerden, de rest van de afdaling ging over een soort fietspad van beton platen, na deze afdaling kwam er een bekendere beklimming de Hallenbaye uit L-B-L met een prachtige afdaling waar de teller 85km/p.u bereikte.
Na de Maas weer overgestoken te zijn het tempo weer opgevoerd, inmiddels de splitsing weer gepasseerd, dus het was nog maar 10km naar de finish, jammer genoeg was daar nog even de Mesherberg, waar voor velen de tol betaald werd, wat moesten er veel van de fiets daar.
Om 15:50 bij de finish, even later kwam Henk, die er doorzat en de laatste lus had overgeslagen, zo rond 16:10 kwamen Léon, Hans en Kees aan en tegen half vijf Adrie en Wim.
Rond half zes finishten ook Mas, Leen en Hans Poot die onverwachts ook de 165km had volbracht.
Ook in Limburg smaakt het bier, al kan de bediening natuurlijk niet aan die van café Smerdiek tippen.
Zo rond half zeven op weg naar huis waar jammer genoeg twee files op E313 er voor zorgden dat we pas na negen uur thuis waren.

zondag 20 september 2009

Fietsprestaties genetisch bepaald (deel 2)

Maximale zuurstofopname bepalend voor toprenners
Inspanningsfysioloog Peter Helsen weerlegt beweringen van Greg Lemond
Greg Lemond had in zijn tijd de hoogste maximale zuurstofopname van het hele peloton, maar zou daarmee nu niet eens meer bij de beste vijftig zijn. Dat zegt de Amerikaan in een interview met de Franse krant Le Monde. 'Larie en apekool', zegt inspanningsfysioloog Peter Helsen. 'Met zijn VO2max zou hij nog steeds bij de besten zijn.'

De VO2max is de maximale hoeveelheid zuurstof die een lichaam kan opnemen en die door de spieren verwerkt kan worden zonder dat er melkzuur aangemaakt wordt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de absolute VO2max en de relatieve VO2max. De relatieve VO2max-waarde is de absolute VO2max-waarde gedeeld door het lichaamsgewicht. Hoe meer zuurstof een lichaam opneemt, hoe meer ATP kan worden aangemaakt. ATP, of Adenosine-Tri-Phosfaat, is de energiebron die de spieren doet samentrekken.

Lemond had naar eigen zeggen een VO2max van 93 milliliter per kilogram per minuut. Hij beweert dat minstens vijftig renners van het huidige Tour-peloton beter doen. Professor Peter Hespel van de Katholieke Universiteit Leuven betwist dat. De inspanningsfysioloog begeleidt verschillende topatleten, onder wie de renners van de Belgische ploeg Quick Step-Davitamon en de renners van de nationale selecties. 'Ik heb al veel toprenners getest. De hoogste waarde die ik ooit gemeten heb, is 91 milliliter. De meeste toprenners hebben een waarde tussen 75 en 80 milliliter', zegt Helsen.

De VO2max-waarde is voor een groot stuk genetisch bepaald. 'Alles hangt af van de kwaliteit van het hart. Dat wordt ook duidelijk als je de VO2max van belofterenners gaat vergelijken met die van profs. De gemiddelden zijn dezelfde. En de VO2max van een belofte verandert nadien nog nauwelijks.'

Door training kan de relatieve VO2max wel worden verbeterd. En dat is, vooral bij het klimmen, een belangrijke parameter, omdat het eigen gewicht verplaatst moet worden. 'Er zijn twee manieren om de relatieve VO2max te verhogen. Ofwel traint men de spieren zodat die steviger worden en meer zuurstof kunnen opnemen. Ofwel gaat men vermageren zodat het lichaam meer zuurstof opneemt per kilogram lichaamsgewicht. Maar dat is nooit spectaculair. Het zijn kleine verbeteringen', legt Helsen uit. 'Waar ook op getraind kan worden, is op de duur dat een renner zijn maximale inspanning kan volhouden. Het effect van die uithoudingstrainingen is veel belangrijker.'

Er is ook een verschil in VO2max tussen de verschillende types van renners. De klimmer is het type renner met het grootste maximale zuurstofopnamevermogen. 'Dat komt door hun kleine lichaamsgewicht. Ze kunnen ook lang een grote inspanning volhouden. Tijdrijders hebben een veel grotere spiermassa dan klimmers. Door het grotere gewicht zakt hun VO2max. Sprinters hebben van nature een minder hoge VO2max. Die speelt bij hen nauwelijks een rol. Zij moeten het hebben van hun korte, explosieve inspanningen. Daarom trainen ze ook minder op uithouding dan anderen, want dat bot hun snelheid en hun explosiviteit af.'

Bij gewone mensen daalt de VO2max met de leeftijd, maar niet bij topsporters. 'Veel mensen zijn fysiek niet actief en dan zakt de VO2max uiteraard. Bij topatleten blijft die nagenoeg constant. 30-plussers die hun lichaam blijven trainen, hebben alle nodige kwaliteiten om grote sportprestaties te leveren. Die zijn fysiologisch nog perfect in staat om topprestaties te leveren. Maar er komt natuurlijk meer bij kijken. Als zoveel dertigers nog topkoersen kunnen winnen tegen hun jongere collega's, heeft dat vooral met motivatie en met een professionele houding te maken.'

Greg Lemond beschuldigt het wielrennen van het gebruik van bloeddoping om de VO2max te verhogen. 'In 1990 won ik mijn derde Tour. Onze ploeg, Z, won het ploegenklassement. Een jaar later kon niemand van ons team het tempo van het peloton nog volgen. Ik was nochtans beter voorbereid. Iedereen in onze ploeg wist dat er een probleem was met EPO', wijst de drievoudige Tour-winnaar met een beschuldigende vinger naar de anderen. Professor Helsen: 'Bloeddoping kan de VO2max verhogen. Dat staat vast. Maar zo spectaculair als Lemond beweert, is dat niet. Het gaat om kleine verschillen. Een topper kan er net het verschil mee maken. Een belangrijk verschil, dat wel.'

De VO2max is niet de enige belangrijke prestatiebepalende eigenschap. Volgens Helsen zelfs niet de belangrijkste. 'De VO2max komt volgens mij pas op de tweede plaats als prestatiebepalende eigenschap. Nog belangrijker is de anaërobe drempel.' De anaërobe drempel is de intensiteit van inspanning waarboven melkzuur zich begint op te hopen in de spieren en het bloed. Die ophoping ontstaat doordat de afvoer van het melkzuur de aanmaak niet meer kan volgen. Hoe later een atleet die drempel bereikt, hoe beter zijn uithoudingsvermogen.

'Een derde belangrijke eigenschap is de maximale kracht. Tom Boonen, bijvoorbeeld, haalt zijn meerwaarde uit zijn enorme spierkracht. Zonder die kracht stonden al de overwinningen die hij dit jaar al boekte niet op zijn palmares. Als hij progressie wil maken, moet hij zijn uithouding verbeteren. Met meer ervaring kan hij ook meer winnen. Je ziet dat hij vaak nog wedstrijden verliest door tactische fouten.'

Voor hij teelbalkanker kreeg, was ook Lance Armstrong een echte krachtpatser. Na zijn ziekte is hij een andere renner geworden. Hij is magerder en rijdt nu veel meer op souplesse. Greg Lemond vindt dat maar verdacht. 'Er bestaan geen mirakels in het wielrennen', zegt hij daarover. 'Zowel Bernard Hinault als Eddy Merckx won bij zijn debuut meteen de Ronde van Frankrijk. Ik werd derde in mijn eerste Tour in 1984 en tweede in 1985.'

'Hij, en anderen, zouden wat meer respect mogen hebben voor wat Armstrong allemaal presteert', reageert Helsen. 'Armstrong heeft medisch heel wat meegemaakt en dat maakt hem nu zo sterk. Weinig renners trainen zoveel, zo hard en zo doelgericht als hij. Zijn onvoorstelbare inzet wordt altijd maar in de schaduw geplaatst door de dopingverhalen. Maar hij is een ongelooflijke atleet. Armstrong is de enige die op de cols een trapfrequentie van 100 pedaalslagen per minuut kan aanhouden. Het vraagt heel veel inzet en tijd om dat onder de knie te krijgen. Het duurt twee tot drie jaar. Veel renners hebben het al geprobeerd, maar nog niemand is erin geslaagd het hem na te doen. Dat zegt alles over het karakter van Armstrong.'

Mooi weer en slechte wegen in MH2d

Zaterdag weer vroeg uit de veren. Zes uur vertrokken en om half acht stonden we bij Maastricht aan de benzinepomp. Bij broer Hans kwam de stoelgang wat later op gang zodat het iets langer duurde. Positief was dat Henk nog een pak Nutricia hersteldrank bemachtigde, zodat we na het fietsen koek en sopie hadden.

Mas, Hans en Leen gingen als eerste weg. Theo z'n startbewijs kwam nog niet gelijk af, dus na een kwartiertje de rest ook maar vertrokken. Kees en Keurtje hadden er zin an, de rest reed wat gedoseerder. Leon zelfs wel opvallend veel, vermoedde dan ook al snode plannen, wat klopte. Op de 1e controlepost nog samen met Kees aangekomen. Wat een tegenvaller zeg, alleen een stuk groene banaan en water. Heb zelfs Leon nog moeten bijvoeren met een snee krentenbrood, want die rekende op overvloedige bevoorrading. Het gemiddelde lag met ruim 27 km/u nogal hoog. Theo had een bypass gedaan over het 120 km parcours en sloot tot onze verassing weer aan. Echter van korte duur, want hij had geen zin in controleposten en reed door. Kon nog wel een afdaling van Theo zien. Die man neemt risico's zeg. Gaat als een steen naar beneden en wint daar veel terrein. Behoorlijk link hoor, niet veel zicht in de bochten daar en de wegen zijn ook niet overal even best en schoon. Na een bocht even samen met Henkie en Theo de aansluiting verloren omdat er vlak voor onze neus een vrachtwagen de weg op draait. Lekker op eigen tempo verder. Zie niemand meer, op de steile Hanzez haalt Kees me onverwacht weer in. Ben ze voorbijgereden, terwijl ze bij een benzinepomp stonden te bevoorraden. Weer een mentale dreun voor Henk, moet op de Hanzez weer van de fiets ondanks z'n compact. Voor ons allen en Henk een groot raadsel. Heeft zoveel vermogen in de benen, een stuk meer als Mas, die wel fietsend bovenkomt. Aan de mentaliteit kan het ook niet liggen, een knokker bij uitstek. Daar moeten we nog eens over nadenken. Als we Henk tenminste nog kunnen bewegen om nogmaals aan een klimtocht deel te nemen. Wat een klotewegen tussen de 1e en 3e controlepost. Slecht, veel grind en op sommige plekken lijkt het wel of de asfalt zo is weg gekwakt in de gaten. Aan de zijkant van de weg is soms over een meter breed niet te rijden. Nog maar niet gesproken van de drukke wegen waar we op uitkomen, het vele verkeer en de gevaarlijke oversteekpunten. Snap niet dat Mas hier durft te fietsen. Na de 2e controlepost geeft Kees Leon een pak slaag op de steile Lemmetrie, Leon neemt echter wraak op de langlopende Rabosee waar het tempo zo hoog ligt dat Kees wordt gesloopt. Na de derde controlepost sta ik even lekker te wildplassen en ben net te laat terug op de fiets om aan te sluiten bij de mannen. Geen ramp, wil toch op eigen tempo rijden en ga met Adrie, die goed is, verder. Het gedoseerde rijden heeft wel resultaat, geen kramp dit keer. Wel een dipje rond de 140 km. Adrie rijdt echter lekker door aan kop en houdt me lekker uit de wind. Opvallend veel mensen in de problemen. Kees zei het al, er zijn hier duidelijk minder echte klimmers als in de Géants. Op de laatste klim krijgt Adrie kramp in beide benen en moet er even af. Heeft veel gegeven in het laatste stuk. Natuurlijk wacht ik even, zodat we samen aankomen. Een gemiddelde van zo'n 26 km/u, dat is hard. Voor m'n gevoel waren de klimmen ook iets makkelijker en waren er sowieso minder hoogtemeters. (2300 ipv 2600). Stemming in de tent was weer opperbest, Kees en Leon gingen nooit meer naar uus.

zondag 13 september 2009

Draaien en keren en lekke banden

Zaterdag een flauw zonnetje met een behoorlijke wind uit het noord-oosten.

Vader en zoon hebben de route reeds in het hoofd, via Kruisland, Stampersgat en dan natuurlijk niet via Dinteloord richting de Volkerak.

Op de Schansbaan de eerste verrassing Mas roept al tijdens linksaf vanaf het fietspad dat er grind ligt, raar er ligt hier niets, maar na 2 meter de hoofdrijbaan volop split, bij de provincie of de gemeente leren ze het nooit, natuurlijk ga je bij nieuw asfalt geld besparen door het goedkope betuum met split te gebruiken op wegen die veelvuldig door fietsers gebruikt worden, want zij hebben er tenslotte voor gestudeerd.

Aangekomen in Kruisland opnieuw een obstakel, deze keer in de vorm van een braderie, voor de toerlijders (geen spelvout) geen probleem, rechtsaf en weer op de route, maar ja welke rechtsaf?
Bij de derde mogelijkheid toch echt rechtsaf, voor mij een bekend pad, maar wel opgeknapt, tot kort was dit een echt boerenpad vol met kuilen, maar nu keurig gestraat.
Aan het eind linksaf de bekende weg op, maar het draaien en keren had zijn nadelen, Adrie reed plat.

Met hulp van Ron werd het achterwiel van rubber ontdaan, inmiddels was Kees in discussie met Leon over de tot nu toe gereden route, als er een klein vuurtje ontstaat wil ik daar best wat brandstof opgooien om een flinke fik te creeren, jammer genoeg stond Mas net te ver weg in de tuin van de buren te piesen om hier wat van mee te krijgen.

Inmiddels waren Ron en Adrie zover om de band te voorzien van Co2, alleen had Adrie nog geen ervaring met deze revolutionaire methode, het is de bedoeling dat wanneer je de Co2 patroon op de houder draait het daarvoor bestemde draaiknopje in dichte stand staat, wanneer dit niet het geval is heeft Co2 de neiging direct met de nodige kracht de vrije lucht op te zoeken, waar ongelukkig Ron precies in de baan stond van de ontsnappende krachts explosie, Ron ziet toch al niet zo best, daarvoor heeft hij een bril op met extra dikke glazen waardoor erger letsel voorkomen werd.
Door deze actie was Adrie door zijn patronen heen, dus het heft in handen genomen en met patroon en houder van mijzelf de band op de juiste druk gebracht, daarbij hoorde ik wel een geluid wat je normaal alleen bij autobanden tegenkomt namelijk een duidelijke "plop", hier verder geen aandacht aan geschonken, dus maar wwer op pad.

Na nog geen km was Adrie weer lek, dat is raar, de band eraf gehaald en goed na gekeken, niets te vinden????, alleen bij het op druk brengen weer die rare "plop".

Op de Volkerakbrug weer de normale taferelen, Kees die weg sprong met Leon direct in zijn wiel, even later kon Henk zich ook niet inhouden.
Ron naast wie ik op kop reed was nog aan het bekomen van zijn kop beurt op de dijk naar de brug toe en had het voornemen met een "normaal" tempo omhoog te rijden, jammergenoeg was dit tot mislukken gedoemd de één na de ander kwam er overheen.
Inmiddels was ik dus terug gezakt naar de laatste positie, even aangekeken en opgeschakeld naar de 14 en op de trappers staande naar Kees en Leon toegereden die elkaar net de overwinning aan het betwisten waren.

Bij het stoplicht langs de N59 had ik een black-out, waar ik vorig het pad nog aanwees maakte ik nu een sight-seen rondje langs de benzinepomp, het commentaar en hilrariteit was natuurlijk groots.
Op het fietspad richting Oude-Tonge was het weer speelkwartier voor Leon en Kees, op één of andere manier wil de één altijd voor de ander rijden en dat kan alleen maar door weer harder te gaan.

Op de Krammersluis ging ik maar vast trainen voor de MH2d, dus eigen tempo omhoog, dit wordt dan uitgelegd als zijnde "dwarskop".
Op de Krabbenkreek ging het tempo met Wim op kop weer omhoog naar zo'n 42p/u, toen ik even later naast Wim kwam het tempo nog iets opgevoerd naar 50p/u, even was er twijfel maar blijkbaar werd de achtervolging toch ingezet, de één na de ander kwam er overheen, maar het tempo op 50 vasthoudende haalde ik ook weer de één na de ander in.

Na 97km terug in Café Smerdiek waar uiteraard over de nieuwe kleding gesproken werd, waarbij voor sommigen de voorkeur uit gaat naar een maagdelijk witte outfit zonder enige sponsor naam, of dit voostel het haalt valt nog te bezien.

Woensdag de laatste avondrit, zal kort worden het wordt rond 20:00 al schemerig

zaterdag 12 september 2009

Maratona dles Dolomites

Eindelijk... na welgeteld 12 uur reizen komen we gedrieen aan in Corvara, onze stek voor de komende 7 dagen. De rest van de groep is na een uurtje volledig en na een simpele maaltijd en een biertje gaan we onder de wol.

Zondag is een opwarmritje ingepland door Albert, onze routeplanner. Het opwarmertje bestaat uit een rit van ongeveer 93 km van Corvara naar Cortina d'Ampezzo heen en terug. Dat houdt in dat we de Passo Valpareno en de Passo Falzarego van beide kanten beklommen worden, totaal een kleine 2300 hoogtemeters, met een redelijk gelijkmatig stijgingspercentage van 6 a 7 %.

Maandag werd een flinke rit van 112 km vanuit Corvara naar de Passo Gardena, vanaf de moeilijke kant is deze ongeveer 10 km lang met een gem. stijging van 6%. Na dit opwarmertje volgt een mooie afdaling naar Ortisei, waar we een zijweg pakken naar San Pietro. Een geweldig steile, maar gelukkig ook korte klim volgt, waarna via het dorpje Albes de westkant van de passo delle Erbe wordt betreden. Wat een kl...klim! Niet de steilheid, maar de lengte (26 km) en de uithalen naar 13% maakten deze klim tot een hel. Velen kwamen boos boven door het aangedane leed. De koffie maakte veel goed, waarna de afdaling naar de Badia vallei volgde. Totaal deze dag 3100 hoogtemeters.

Dinsdag stond een rit over de passo de Fedaia op het programma. Via dezelfde Gardena werd de noordzijde van de passo di Sella beklommen, geen moeilijke klus na de Erbe van gisteren. begin de benen wel een beetje te voelen, vooral als je uit het zadel moet. Na de sella volgt een flinke afdaling naar het dorpje Canazei, waar we cola drinken. In Canazei begint de klim naar de Fedaia pas, welke op een hoogte van 2057 m ligt. Een van de lagere passen..... Prachtige geleidelijk oplopende klim van 12 km, met ruim 600 hoogtemeters. De beloning is boven een prachtig uitzicht op de Marmolada en een stuwmeer. Na de afdaling volgt de lange rit naar Arabba, gevolgd door de Passo Campalongo vanaf de zuidzijde. Is gelukkig niet al te lang en steil. Wel totaal 2500 hoogtemeters vandaag.


Donderdag volgt na de rustdag van woendag de grote dag waarop enkelen zich gaan wagen aan de route van de Dolomietenmarathon. De Sella-ronde met de klok mee, startend in Corvara. Dit betekent vier flinke klimmen, achtereenvolgens de Campolongo, Pordoi, Sella en de Gardena. Op de Pordoi besluiten we de groep te splitsen in een groep die de marathon volledig rijdt en een groep die de korte versie neemt. Ik voel me prima en ga voor de volledige versie. Na een korte pauze in Corvara wordt de Campolongo nogmaals beklommen. Linksaf in Arabba, waarna een afdaling volgt richting Cortina. Voor Cortina rechtsaf richting de Col de Santa Lucia. Bovenop een prachtig uitzicht over het gebergte. Na een korte afdaling stonden we voor de moeilijkste klus van vandaag, de Passo di Giau. Deze staat bekend als een verschrikking, en terecht. Vanaf het begin direct een dikke 10%, gelukkig kom je af en toe een bruggetje tegen dat vlak loopt... 29 bochten en een uur en een kwartier later kom ik samen met Arie boven en felictiteren we elkaar. Nu alleen nog de afdaling (74 km/uur aangetikt) en de Falzarego/Valparola. Dat valt nog tegen... wat zondag nog vrij gemakkelijk ging is na 110 kilometer koersen zwaarder dan verwacht. Aftellen dus met behulp van de bordjes langs de weg. Na de Valparola een schitterende en snelle afdaling naar La Villa, waarna we de laatste 5 km naar Corvara fietsen. Gehaald , bijna 4200 hoogtemeters !

Vrijdag stond nog een korte rit op het programma. Omdat mijn doelen gehaald zijn besluit ik de volgwagen te rijden achter de groep die de Giau willen proberen.

Na een geweldige week, waarin we ook heel veel hebben gelachen, keren we huiswaarts...

zondag 6 september 2009

Nog volop fietsmotivatie

Het zomerseizoen loopt ten einde, toch wordt er nog stevig doorgefietst. Op de woensdagavond gaat het hard tegen een stevige wind in. Mas, René en ook Theo blijven achterin. Schijnbaar is de motivatie bij de anderen om stevig te trainen nog volop aanwezig. Jacco, die een Dolomietensessie voor de boeg heeft, pakt deze gelegenheid voor wat extra training ook gretig aan. Terug wil ook Theo zich nog laten zien. We zitten elkaar dan zo op te jagen dat Mas en René op de Engelaarsdijk een beetje erg dood gaan.

Ook zaterdag is er weer volop wind. Met dertien man aan de start ziet het er echter naar uit dat we volop kopmannen hebben. Theo heeft een rondje naar Goeree in gedachten. Niet verkeerd, want Theo heeft zich dit seizoen echt ontwikkeld tot een Goeree expert. Vaak krijgen we daar mooie en stevige routes voorgeschoteld. Ook nu wordt er weer stevig doorgefietst. Op de Krammersluizen gaat het (zoals gewoonlijk) zo hard, dat de groep in stukken breekt. Hierna blijven meerdere mensen wijselijk achterin, want op Goeree is het voornamelijk tegen. Af en toe wel irritant hoe sommigen een wieltje pikken om uit de wind te rijden. Dat gebeurt op zo'n manier dat er voor de mensen achter hun geen ruimte overblijft om ook goed te kunnen profiteren van de groep. De gevolgen laten zich raden, een brekende groep en op Goeree waait Melanie die even een paar meter los komt te zitten eraf. Niet zo'n probleem, want ze draait eraf en gaat even bij haar zus om de thee. Bij de laatste lus, volgens Theo niet zo zwaar, komt ook Mas in de problemen. Ondanks dat Leon hem al meerdere malen is wezen helpen, moet ie hier even stevig lossen. Mooie gelegenheid voor een plaspauze. Dan is het weer van de wind en alle leed is vergeten. Over het prachtige buitendijkse fietspad full speed terug naar de Krammer. Nog even omhoogsprinten. Kees en Henk gaan ervandoor. Blijf tactisch nog even bij Ron en Theo die stevig doorrijden en denk dan samen met Leon het gat dicht te rijden. Kees zit immers in z'n marathontraining en doet het wat rustiger aan. Helaas Leon laat zich pas in de laatste 100 m van de klim zien en Henk heeft er zin an, hij rijdt als een speer. Dat gaatje wordt dus niet helemaal gedicht.

Laatste stuk op het eiland nog even tegen de wind in beuken. Als Henri op de Engelaarsdijk bij volle tegenwind nog een kopbeurt probeert is het gewoon zelfmoord. Als ie naar achteren draait breekt het peloton in stukken. Rijd achter Kees aan, want heb geen zin met die tegenwind nog gaten dicht te rijden. Als Leon en Theo in het laatste stuk laten lopen neemt Henk met een verbeten grimas over. Even later roept Kees: "komop Wim'' en voor de laatste kilometer schuif ik naar voren. Kees vindt het allang best, want hij moet de spieren nog wat sparen voor het loopwerk. In het café wordt er weer druk geoefend met de rechterarm en is er volop lol over het incident met de kwajongen. Theo zit intussen onrustig te schuiven, hij krijgt zoveel pluimen in z'n reet gestoken over de mooie route, dat het gewoon wat ongemakkelijk zit. Mas en Leon gaan komende week het parcours van de Mergelheuvelland "verkennen" , vrijvertaald dus trainen. Mas mag wel oppassen, met al die heuveltraining raakt ie z'n plattelandsritme volledig kwijt. Hoor even later van Anita dat men zelfs na het café op weg naar huis nog vol geconcentreerd aan het trainen is, wat heet motivatie. Onderweg is ze achereenvolgens Ad, Kees en Theo tegenkomen. Heeft getoeterd en gezwaaid, wat leidde tot geen enkele reactie. Misnoegd gaf ze dan ook te kennen dat fietsers maar onvriendelijke mensen zijn. Vreemd in het café zijn het zulke aardige mensen. Op de fiets volgt er echter een volledige metamorfose.

maandag 31 augustus 2009

Vakantieziekte

Terwijl de Mexicaanse griep en de Q-koorts rondwaren ben ik getroffen door een jaarlijks rondwarend virus, de vakantieziekte. De meeste mensen komen uitgerust en kwiek terug van vakantie. Nou is dat niet zo erg, maar ik krijg bovendien een extra zwemband van zo'n 3 kg mee naar huis. Een pijnlijke trekje wat ik als enigste zoon van de vier heb overgeërfd van m'n moeder en opa van moeders zijde. Niet dat ik ondankbaar ben, want ik heb natuurlijk ook een stel stalen spieren geërfd, waar ik zo nu en dan weer voordeel van heb. Maar toch, al die moeite in het voorjaar om een strak lichaam te krijgen, wat ondanks alle sabotage pogingen toch aardig lukte, teniet gedaan. Kan weer opnieuw beginnen en dat valt niet mee voor een snoep- en koekjunk (en ook nog wat andere zaken). Heel m'n planning in de war, met het goede gewicht en de bergvorm, had ik die kwajongen met één been op m'n rug gebonden naar huis kunnen fietsen in de heuvels. Maar ja als je zo vet bent als een beer voor z'n winterslaap ben je natuurlijk niet vooruit te branden. Nou ja, volgend jaar weer een nieuwe kans, want voor de MH2d krijg ik dit nooit meer goed.

Mooi rondje door Belgié en Brabant

Zondag kon dit seizoen de enige 150km door de Bidon gereden worden, de vorige ritten waren om diverse redenen vervallen.

Vorige week waren er al geruchten dat toerleider Kees Eikelenboom wel eens afwezig zou kunnen zijn, een klein beetje paniek, want Kees is de enige die de route echt kent.
Wim wierp zich onmiddellijk op om deze taak eventueel van Kees over te nemen, na hij komt wel, hij komt niet, hoorde Wim zaterdag pas dat Kees er niet zou zijn.
Via via kreeg Wim de kaarten van Kees waarop de route gemarkeerd stond, tot diep in de nacht en zondagmorgen vroeg is Wim bezig geweest om het linksaf en rechtsaf enz. op een aantal A4 velletjes te krijgen.
Dat ijdelheid een beperking kan zijn was wel te zien aan het grote lettertype dat Wim moest gebruiken om de route zonder bril te kunnen lezen, deze was over vier blaadjes verdeeld.

Met 10 leden aan de start werd richting Nispen gekoerst, tot daar dan ook het bekende pad alleen waar net voor Nispen meestal rechtsaf slaan naar het spoor nu rechtdoor richting Essen, om richting de Kalmthoutse Heide te rijden, hier kwam de eerste keer naar voren dat van een papiertje fietsen niet de makkelijkste manier is, 1e links moest 2e links zijn, maar met logisch nadenken waren we weer snel waar we moesten wezen.
Hierdoor gewaarschuwd het tempo bij splitsingen en dergelijke iets naar beneden gebracht om Wim de tijd te geven de situatie te beoordelen, hierna ging het al een stuk beter.
Vanuit Kalmthout richting Achtmaal, hier ging het jammer genoeg weer even fout, een bord "doodlopende weg" gaf bij Wim de nodige verwarring, zelf was ik niet 100% overtuigd maar ik had het idee dat we bij voorgaande tochten dit pad wel volgden.
Bij het volgende kruispunt wisten we het zeker, hier zijn we nooit geweest, de kaart erbij en inderdaad de doodlopende weg was de juiste route geweest.
Verder geen probleem Wim had al snel het alternatief op de kaart gevonden, dus binnen een paar km weer op route.
Via Zundert werd er een lusje gemaakt om via Wuustwezel weer richting Kalmthout te rijden.
Bij Wuustwezel weer wat twijfel bij Wim, hij had echt op zijn briefje gezet dat Wuustwezel links van de route moest liggen, maar nu reden we er binnen, gauw rechtsaf dat kon bijna niet anders volgens Wim, iets verder toch maar even gestopt en de kaart er weer bij gepakt, inmiddels begon het bij mij te dagen, de knik in Wuustwezel kwam mij te bekend voor, dit moest wel de goede richting zijn, even later werd dit vanaf de kaart ook bevestigd.
Terugdraaiende maakte Adrie de opmerking (geintje) dat het wel eens 200km kon worden zo.
Gelukkig was de route door Wuustwezel de juiste en zonder verdere problemen werd Kalmthout bereikt, hier was ons terras bij Shandy weer druk bezet zodat we weer op het decadente terras bij het station moesten gaan zitten, van vorig jaar wisten we dat fietsers hier eigenlijk niet zo graag gezien zijn.
Het duurde en duurde, maar geen enkele reactie van de bediening, gelukkig vertrok er van het terras bij Shandy een grote groep, dus vlug de oversteek gemaakt.
Binnen enkele minuten werd de bestelling opgenomen, jammer genoeg kon de charmante dame blijkbaar maar maximaal twee dingen tegelijk onthouden, want zonder te overdrijven hebben we zeker vijf keer moeten vertellen wat de bedoeling was, de oorzaak was waarschijnlijk de bestelling van Wim, namelijk één koffie, één appeltaart met slagroom en een tomatensoep, hiervan raakte de jongdame blijkbaar dusdanig van slag dat zij de rest spontaan vergeten was.

Hierna weer richting Putte waar het laatste RA-LA-RA niet echt klopte, maar aangezien we inmiddels weer op bekend terrein waren was dat snel opgelost, dus verder zonder papiertjes richting de Oesterdam waar de wind weer eens lastig tegenstond, vooral na de Speelmansplaten, hier dan ook een extra waaiertje gemaakt met Kevin en Mélanie in mijn wiel zodat er wat meer rust in de groep bleef.

Na 146km weer terug in Heastinge waar de soep en de broodjes klaar stonden.

Gelukkig dat Wim dit er allemaal voor over had, anders had voor deze tocht ook een alternatief gezocht moeten worden, dus vooral de complimenten voor Wim.

maandag 24 augustus 2009

Geants des Ardennes

Zaterdagmorgen rijden we in en poep en een scheet naar de Ardennen. Net na achten al paraat. Volop tijd om te verkleden en nog wat belast in het kleine hokje achter te laten. Mooi dat Ron en Theo er ook zijn. Het vertrouwen in eigen kunnen is weer helemaal terug.

Gelijk bij de start gaat die donderse Leon er al vandoor. Het is duidelijk de schande van de Putscheid moet worden uitgewist. Slechts een snelle afdaling brengt me terug in z'n wiel. Even later sluit Kees ook nog aan. Het gaat gelijk zo hard dat ik de anderen niet meer zie. In de eerste klim gaat het met 20 km/u omhoog. Leon moet en zal weg. Hij gaat letterlijk volle bak omhoog. Zie al dat dit te hard gaat voor mij en een kilometer voor de top temper ik m'n tempo. Kees is nog maar net genezen van de buikprobleempjes en wacht op me. In de tussenstukken gaan we echter hard door en denken ergens Leon nog terug te zien. Eerste controlepost 27,8 km/u op m'n teller. Schrik me rot, veel te hard, dat gaat me bezuren. Leon is door de controlepost gerend en al weg als we aankomen. We wachten een poosje en dan komt Henk die ook stevig heeft doorgereden. Samen rijden we verden, in een groepje is toch leuker. Voor de 2e stop voel ik al dat ik te snel ben gestart, verkrampende bovenbenen en dat met slechts 80 km op de teller. De steilste klimmen komen er net aan, met die ellendige Hezalles als hoogtepunt. Heb in de bergen net genoeg kracht op gedaan en weet nog net de trappers rond te krijgen. Henk moet er even af, maar na de klim hergroeperen we en rijden lekker samen.

De la Redoute verrast me. In m'n geheugen is er nog een extra steil stuk op het laatst. Dat is een meevaller als ik Kees al zie staan terwijl ik denk nog een steil stuk te krijgen. In elke klim moet ik gaten laten vallen richting Kees. Helaas is het niet alleen mentaal, zoals Kees misschien denkt. Maar als ik voel dat het niet verergert krijg ik weer wat lef en rij op de tussenstukken vol gas om weer aan te sluiten bij de groepjes waar Kees rijdt. Op de top van de laatste klim belt Leon, hij is al binnen. Goed gedaan, hoor later wel dat ie op het eind echt kapot zat. Henk zit er ook doorheen, maar Henk zou Henk niet zijn als ie niet tot het gaatje gaat en vrij kort achter ons finisht. Kees waardeert het dat ik m'n best doe elke keer aan te sluiten en wacht even op de top van de laatste klim, wat ik natuurlijk ook weer waardeer. Samen komen we aan. Na Henk volgt Theo, zeer zelfvoldaan en ook terecht natuurlijk. Kon in de afdalingen echt niet wachten. Dat had ik onderweg al tegen Kees gezegd. Theo daalt als een raket en Mas als een zak zand. Ron verdeelt z'n krachten voorzichtig en blijft bij Mas, zoals afgesproken. Heel netjes. Even zorgen over nieuw lid René, had grote moeite onderweg en Theo vreeste dat er grote achterstand is. In eerste instantie krijgen we ook geen telefonisch contact, later gelukkig wel. Het valt mee, Mas, Ron en Leen hebben op de stops alle tijd genomen, zodat de verschillen toch nog redelijk beperkt zijn gebleven. Mooi ritje, maar een dag later voel ik m'n benen behoorlijk.

zondag 23 augustus 2009

zaterdag 15 augustus 2009

La douce France (3)

Vandaag teruggekomen vanuit het prachtige Frankrijk. Helaas kan ik niet tippen aan de avonturen van Wim op de Ventoux, maar mijn seizoenshoogtepunten staan gepland in de eerste week van september in de Dolomieten.

Vanwege deze Dolomieten de fiets mee naar de Franse Jura, waar de bergen niet zo hoog zijn als in de Alpen, maar wel degelijk bergen genoemd mogen worden, gezien de naam Haut-Jura. Ons verblijf aan het meer van Chalain was zeer aangenaam, en de omgeving prachtig. Zoals een ieder inmiddels weet is ondergetekende niet geinteresseerd in gemiddelden (haal je hier toch niet), maar tracht hij ook te genieten van de omgeving. Dat lukye uitstekend.

De eerste rit via de Michelin-kaart maar de eerste echte col uit de omgeving op, de Col de la Percee (580 m). leuk klimmetje van ongeveer 5 km, met een gemiddelde van 3% en een uitschieter naar 9. Zelfs met mijn gewicht eigenlijk een makkie. De volgende ritten werden wat langer (richting 90 km) en kenden zeer zeker zware klimmetjes. het meest frustrerend van deze klimmen is echter dat er bovenop nergens een bord met een naaam van de betreffende col genoemd is. De enige col van naam was dan nog de Col de Savine, die al gepasseerd was voor ik er erg in had. Die is de naam col echt niet waardig.

Al met al de moeite waard om hier rond te fietsen. Zeer veel mogelijkheden zonder dat je, zoals bijvoorbeeld in de Vendee, gedwongen bent op de route Nationale te rijden, waar je van je sokken wordt gereden.

Woensdag weer van de partij bij de clubrit, zaterdag afwezig ivm bruiloft van Angela's broer.

donderdag 13 augustus 2009

Douche france 2

Na een praatje met de buurvrouw kom ik erachter dat de buurman ook een fervent fietser is. In de namiddag staat er onverwachts een ranke en gespierde jongedame aan de caravan. Stelt zich voor als Eline en vraagt of ik zin heb de Ventoux op te fietsen vanuit Bedoin. De camping tam-tam gaat duidelijk snel. Natuurlijk heb ik zin en na overleg met het thuisfront meld ik me 's-avonds aan. Voorwaarde is wel dat ik de fiets hierna 2 dagen laat staan.

Pa Ko rijdt en buurman Martin, uitgeschakeld door een liesbreuk, is bijrijder. Van Martin verneem ik dat Eline bergop een kanjer is. De tijden en snelheden die ik onderweg hoor, vorig jaar is de Ventoux beklommen vanuit Malaucene, doen me duizelen. Eigenlijk maakt het niet veel uit, zo'n beklimming moet je toch in eigen tempo doen. In m'n achterhoofd spookt Adrie z'n verhaal en de daarin beschreven ontberingen. Ben zelf niet bepaald op 'n lichtst, dus maak me wel wat zorgen.



Vanaf Bedoin is het 21 km naar de top. Het begin gaat nog licht omhoog, Eline gaat ervandoor op het grote blad. Net als de andere fietsers ga ik van voren klein, er moet nog veel komen. Adrie heeft niet overdreven, dat bos is donders steil, constant tussen de 8 en 11 %. Kan gelukkig een redelijk ritme en tempo vinden. Eline fietst zo'n 200m voor en is een goed richtpunt.




Rond me zie ik fietsers verschrikkelijk afzien. Sommigen gaan zowat sur place, anderen zwalken over de weg. Al na een paar kilometer zie ik fietsers langs de kant van de weg staan, met het hoofd over het stuur. Moet denken aan Anita d'r opmerkingen. Na een bezoek aan een waterval moesten we behoorljk steil omhoog klauteren. Total loss kwam ze boven, met een rode kop zei ze: 'Weet niet wat je aan dat klimmen vindt, gewoon verschrikkelijk, veschrikkelijk. Je hart klopt uit je borst en je kop barst zowat uit elkaar, je bent gewoon een lomperik dat je dat je eigen aandoet'.

Martin en Ko zijn onderweg goede supporters om de paar kilometer worden we aangemoedigd en gefotografeerd. Ook andere toeschouwers, waaronder opvallend veel Nederlandse vrouwen schreeuwen ons toe, houd vol, courage!





Dat geeft de burger moed. Verder in het bos raakt Eline in de bochten uit m'n zicht, toch haal ik voortdurend mensen in. Als ik me nou maar niet tot een te hoog tempo heb laten verleiden en me over de kop aan het rijden ben. Na 15 km kom ik bij Chalet Reynard uit het bos en krijg een vol zicht op het kale maanlandschap en het weerstation op de top, nog 6 km te gaan. Eline rijdt een paar lussen boven me.

Lijkt of het even wat lichter gaat en kan nog redelijk versnellen. Rond me zie ik nog volop mensen doodgaan, dat geeft een extra boost. De laatste 2 km zijn erg zwaar, het tempo loopt terug en ik moet hard op de tanden bijten. Dan de laatste steile bochten en ik ben bij het weerstation. Na 1.46.05 kom ik boven aan. Eline is nog 4 minuten eerder als mij, in het laatste stuk heeft ze nog meer versneld. Ko maakt boven nog wat plaatjes van me bij het bord van de col. Als toetje nog naar beneden zoeven, nou lijkt het helemaal niet zo ver. Op de terugweg nog broodjes, koffie en drinken, 's-avonds krijg ik nog een dvd met de foto's van de dag. Super geregeld, een gezellige dag en een fantastische ervaring.

woensdag 12 augustus 2009

Rondje Halsteren, maar er nooit aangekomen.

Met zeven man aan de start met een donkere lucht en natte wegen en Kees met eigenlijk een vrouwen probleempje waarbij volgens hem de krachten ook uit zijn lichaam vloeiden.
Dus de modder in polder vermijden, Mas oppert een rondje via Halsteren, zodoende richting Tholen.

Al snel ging het tempo boven de 35p/u met Kees voorop blijkbaar had hij in plaats van antibiotica volgens ons testosteron gehad, maar de rest deed vrolijk mee waarmee het tempo nog wat omhoog ging.

Richting Kladde reed Adrie op kop blijkbaar goed uitgeslapen na de nachtdienst want hij gooide de zweep er nog even overheen, kon niet eens naast hem komen, geintje even aangezet en net even wat harder er voorbij, dit leidde weer tot sabotage bij de rest die een gat lieten vallen, voor straf Adrie en mijzelf wat extra kilometers op kop laten rijden.

Zoals gezegd Halsteren nooit gezien, want bij Kladde linksaf richting Steenbergen en De Heen, waar Ron lek reed (een rare plek midden in zo'n dorp stoppen voor een sanitaire stop) maar nee hij stond echt plat.
Tot nu hielp ik zoveel mogelijk mee bij een lekke band, maar na vanavond twijfel ik wel een beetje, Ron kan namelijk een bandenlichter als een Scud-raket weg laten schieten, deze keer gelukkig de heg in, maar nooit meer terug gevonden.
Kees was intussen bij de rest weggereden en stond eenzaam verderop op dijk te??? Ja wat eigenlijk???

Goed dus maar weer verder richting Flupland, maar vervolgens had ik een afloper, terwijl ik de band wisselde kwamen er twee wat oudere (75+) deernen aanfietsen, maar dat maakt voor sommigen niet uit, want vrouwen zijn vrouwen dus zij kregen de nodige aandacht.
Inmiddels mijn buitenband nagekeken maar niets gevonden en dat zit mij dan niet lekker, want een afloper is natuurlijk iets kleins in de band, maar goed CO2 erin en rijden maar weer, de deernen weer ingehaald en braaf op onze manier gedag gezegd.

Op de brug bij Flupland was het voor Leon en Kees weer even speelkwartier, wat wel tot gevolg had dat Ron en Adrie weer extra kopwerk moesten doen, dit opgelost door daarna Leon en Kees weer wat langer op kop te laten rijden al was dat voor Ron nog niet lang genoeg.

Een paar kilometer na de Blauwe-Bloem op de dijk in één keer een onverwachte regenbui, voor Kees het sein om rechtsaf te slaan richting Stalland, ondanks het protest van Mas dat we echt rechtdoor moesten volgde ik Kees direct.
Elkaar aflossend het tempo zo rond de 38p/u gehouden, op het fietspad eerst mijn bril afgezet want ik zag echt niets meer.
Ter hoogte van de Pieperline ging het steeds zwaarder, op de Langeweg kwam ik er achter waarom, op de rotonde ging ik bijna onderuit, weer een afloper, thuis aangekomen zo goed als plat, dus mijn gevoel bij het niet vinden van de oorzaak bij de eerste lekke band klopte wel.

Ondanks alles 58km met 33p/u gemiddeld op teller.(52 voor de club)

zondag 9 augustus 2009

Onbekende wegen op Flakkee

Vijf leden en twee gastrijders bij het vertrek in Smerdiek.

Vanwege de windrichting leek een rondje Flakkee een goede optie, Mas opperde nog om Brabant in te gaan, maar dat leek minder aantrekkelijk.

Dagelijks rij ik over de N59 richting Zierikzee, vaak gaat dit in een dusdanig tempo dat ik alle tijd heb om eens rond te kijken en e.e.a. op de navigatie van de auto te volgen.
Daarop is goed te zien dat bijna alle wegen weer uitkomen op de N215, dit is de provinciale weg tussen Nieuwe-Tonge en Stellendam of Ouddorp, dit zijn weer extra routes waar nog niet geweest zijn.

Vanuit Smerdiek richting Sint-Annaland, waar we op de OudeSintAnnelandseweg tot onze verbazing Kees-L in Tandje-Bij outfit tegen kwamen, die vanwege andere perikelen de zaterdagrit aan zich voorbij moest laten gaan.

Op Flakkee eerst een lusje richting Achthuizen om af te buigen naar Den Bommel, hier vond Melanie die nog steeds niet top in orde is het ver genoeg, 90km zou te ver zijn voor haar, gelukkig kon ze nu met de wind mee richting huis.

Normaal bij een rondje richting Den Bommel gaan we bij Den Bommel direct linksaf naar de haven, deze keer rechtsaf het fietspad op om linksaf richting de Buitendijk te gaan, dat linksaf werd door onze voorzitter (die er een goed oog voor heeft) als onmogelijk geacht, dit omdat het gras zo hoog stond dan het padje voor Mas blijkbaar onzichtbaar was.
Na verder weer de bekende route te hebben gereden in plaats van linksaf richting Nieuwe-Tonge rechtsaf richting Middelharnis, zover we weten zijn deze wegen door geen van ons ooit gefietst, dus puur op gevoel en de windmolens in de gaten houdend door onbekende polders richting Dirksland waar we bij de watertoren weer een meer bekende dijk opreden richting Oude-Tonge, hier nog een kleine verrassing, bij Battenoord de dijk op om het laatste stukje naar de Phillipsdam via het fietspad langs de Grevelingen te fietsen.

Op de Krammersluis waar ik rustig het tempo opvoerde kwam Leon er natuurlijk overheen vliegen, mijn tempo opgevoerd naar zo'n 37 a 38, kwam Ron er even overheen, gauw in zijn wiel, maar ik kon nog net de killers blik in zijn ogen zien richting Leon, tot mijn verbazing voerde Ron het tempo op tot boven de 42p/u en dat hield hij nog lang vol ook, inmiddels Leon achterhaald, die was gestopt onder het mom dat de brug open stond.

Beneden aan de sluis werden we ingehaald door een semie vrachtwagen waarmee het hooi verreden wordt, even inpikken dacht ik, maar jammer, reed iets harder dan verwacht, bij 62p/u moest ik laten gaan, gelukkig kreeg ik verderop nog een kans, nu wel een tractor geladen met hooi, er achter met (hoe hard mogen die dingen eigelijk) 55p/u tot het einde van de dam.
Toen de rest van de groep weer aansloot noemden ze mij Kees, het waarom is mij niet helemaal duidelijk, weet dus ook niet of dit positief of negatief is.

Na 92km weer terug in Smerdiek, voor mij iets minder, bij de BlauweBloem richting Stalland gereden, het was tenslotte braderie.

zaterdag 8 augustus 2009

La Douce France

Even een berichtje van de camping. Valt niet mee op zo een Frans toetsenbord. Ben neergestreken in de Drome. Het is hier een kalkzandsteengebergte dat bij de Vooralpen hoort. Een deel van het Parc Naturel de Vercors, met 150000 ha het grootste beschermde natuurgebied van Frankrijk, valt hierin.

M'n racefietsje stond me al 2 dagen vanaf m'n caravandissel toe te lachen. Vrijdag is het wat bewolkt en dus goed fietsweer. Op de kaart lijkt het niet al te verschrikkelijk, uit de praktijk weet ik dat dat soms behoorlijk tegenvalt. De route voert me vanaf Mirabel et Blancons (225m) door de dorpjes Beaufort sur Gervanne (330m) en Plain de Baix (720m). Eerst is het nog even vals plat, maar na 7 km is het constant tussen de 4 en 8%, gelukkig, want die hele steile stukken, zoals op de Mont Ventoux zijn dodelijk. In de verte zie ik de in nevelen gehulde bergkammen steil de lucht in steken. Al fietsende komen ze steeds dichter. Het is hard werken en er staat ook nog een soort mistral windje tegen. Maar dat maakt niet uit, het is hier prachtig en de benen doen wat ze moeten doen. Na 23 km klimmen ben ik boven op de col de Bacchus (978m) en krijg ik goed zicht op de hoogvlakten van deVercors. Omringt door klingende koeienbellen en met roofvogels boven me in de lucht klim ik door. Na de Col de Limouches (1086 m), neem ik een afslag, ga nog wat op en neer over de hoogvlakte, om me vervolgens in de afdaling te storten. Oppassen geblazen, want het heeft hier nog wat gespetterd en de weg glanst vervaarlijk. Na 58 km weer terug op de camping. Anita vindt dat ik het nogal uitgehouden heb, maar in de bergen gaan de kiometers niet zo snel.

Vandaag Anita, die aan het rivierte lag, nog kunnen overtuigen dat ik op de zaterdagmiddag echt een rondje moest fietsen. Nog een keer naar de Col de Bacchus en toen gedraaid, want ik had beloofd op tijd terug te zijn. Ben de volgende route al aan het bestuderen. Volop weggetjes en beklimmingen hier in de buurt. A bientot maar weer.